USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Новітні безпілотники та боєприпаси: Ще дві країни нададуть військову допомогу Україні

Нові БПЛА дадуть змогу розгорнути систему повітряної розвідки нового покоління в Україні вже цього року
Дрон Luna
Дрон Luna
Джерело: відкриті джерела

Швеція і компанія Rheinmetall від імені Німеччини передадуть Україні черговий пакет озброєння. Про це йдеться на сайтах збройової корпорації та уряду Швеції.

Так, компанія Rheinmetall підтвердила інформацію про передачу Україні розвідувальних безпілотників Luna NG.

"Найближчим часом в Україні почне діяти система повітряної розвідки нового покоління Luna NG. Система має бути готова до постачання протягом 2023 року. Розміщене зараз замовлення коштує невелику двозначну суму в мільйонах євро. Таким чином Rheinmetall робить ще один важливий внесок у підвищення ефективності українських Збройних сил за допомогою передових технологій", – йдеться в повідомленні німецької компанії.

Безпілотна повітряна система Luna NG складається з наземної станції управління і декількох безпілотних літальних апаратів, відомих як дрони.

Система також включає стартову катапульту, опціональне мережеве обладнання для лову дронів під час їхньої посадки, а також обладнання для швидкого ремонту. Вся система встановлена на вантажівці HX зі змінним кузовом виробництва Rheinmetall MAN Military Vehicles.

Завдяки своїй надлегкій високостійкій конструкції дрони Luna NG можуть залишатися в повітрі понад дванадцять годин. Ба більше, у разі оснащення додатковим обладнанням StaCom вони мають дальність передачі даних до 300 кілометрів. Він має можливість розвідки на кілька сотень кілометрів із достатнім часом над районом місії.

Допомога від Швеції

Уряд цієї країни передасть Україні 13-й пакет допомоги. Новий транш включає боєприпаси та запасні частини для кількох систем техніки, які Швеція передала Україні.

Стокгольм також передає транспортні засоби, аварійно-рятувальні засоби та обладнання для розмінування.

Водночас Швеція запросила дозвіл на купівлю у Сполучених Штатів Америки мисливського робота Rb 99 (AMRAAM), який потім буде передано в дар Україні. Загальна вартість цього 13-го пакета підтримки становить приблизно 3,4 мільярда шведських крон (більше ніж 300 млн доларів).

Нагадаємо, вчора Міністерство оборони США оголосило про виділення нового пакета військової допомоги для України на суму 200 млн доларів. Деталі нового пакета тут.

Також ми писали, що уряд Норвегії повідомив про передачу Україні системи для знищення БПЛА Cortex Typhon C-UAS виробництва Kongsberg Defence & Aerospace.

Читайте також:
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених
Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон