USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Нові тарифи та підвищення пенсій: Що зміниться в Україні з 1 червня

1 червня
Джерело: UWN

Червень 2023 року буде багатий на події. Окремі категорії пенсіонерів отримають підвищення пенсій, також тарифи на світло й воду для населення подорожчають, а 11-класники складатимуть Національний мультитест (НМТ). Але тепер про все по порядку.

Індексація пенсій

З 1 червня близько 600 тис. пенсіонерів отримають надбавку до пенсії. Індексація стосуватиметься громадян, які після призначення пенсії або попереднього перерахунку відпрацювали 24 місяці, або тих, у кого від попереднього перерахунку або призначення пенсії пройшло не менше двох років.

Розмір підвищення виплат індивідуальний і залежить від робочого стажу і зарплати. При цьому додаткові виплати до пенсії в червні пенсіонери отримають відразу за три місяці: квітень, травень і червень. Перерахунок був призначений ще у квітні, але Пенсійний фонд отримав потрібні для призначення доплат дані тільки в травні.

Тут інструкція для українців, які перебувають за кордоном та можуть отримувати пенсію за спрощеною процедурою.

Підвищення тарифів

Кабмін підвищив тариф на електроенергію для населення. З 1 червня він складатиме 2,64 грн/кВт-год. Принаймні так кажуть ЗМІ, офіційного оголошення поки не було.

Тарифи на газ у червні складуть 7,96 гривні за кубометр з ПДВ. Така ціна встановлена тарифним планом "Нафтогазу", який діє до 1 травня 2024 року.

У червні українцям можуть підвищити тарифи на воду для населення. Відповідне рішення розглядатимуть 31 травня. Якщо його приймуть, то тарифи на водопостачання та водовідведення підвищать приблизно на 30%

Суворіші правила мобілізації

З 1 червня в Україні набувають чинності суворіші правила мобілізації, які стосуються отримання повісток та призову на військову службу. Навіть ті, кого у мирний час визнано обмежено придатними до служби, підлягають мобілізації. 

Так, повідомлення про мобілізацію видаватимуть не лише співробітники ТЦК. Це зможуть робити представники інших силових органів, а також органів влади. Зокрема право на видачу повістки надається співробітникам ТЦК, співробітникам СБУ, співробітникам Служби зовнішньої розвідки, представникам місцевих органів влади, главам підприємств, працівникам дипломатичних установ за кордоном.

Національний мультитест

У червні українські випускники складатимуть Національний мультитест, який запроваджено у 2023 році замість ЗНО. Основна сесія НМТ розпочнеться 5 червня і триватиме до 23 червня.

Крім України іспит також проводитимуть для школярів-переселенців у 32 країнах світу.

Додаткова сесія пройде в липні. 

Новини регіонів

  • З 1 червня у Львівській, Одеській, Вінницькій та Київській областях як експеримент будуть введені нові правила зі складання іспитів на посвідчення водія. Тепер весь процес проходитиме при увімкнених відеокамерах.
  • У громадах Нікопольського району Дніпропетровської області з 1 червня змінюється тривалість комендантської години. Комендантська година буде єдиною для всіх громад району з 23:00 до 04:00.
  • У Києві на вулиці Богдана Хмельницького частково обмежать рух із 1 червня до 30 вересня через ремонт покриття із бруківки. 

І, до речі, з 1 червня Польща зачиняє кордон для вантажівок із РФ та Білорусі. Вантажний рух тут дозволено лише для транспортних засобів, зареєстрованих у країнах – членах Європейського Союзу.

Читайте також:
Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня
Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – "Нафтогаз"
"Дочка" Auchan продала свої активи у РФ
Mastercard приєднається до програми українського кешбеку Mastercard приєднається до програми українського кешбеку