USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Українці за кордоном можуть отримувати пенсію за спрощеною процедурою: Інструкція

Зокрема, можна подати заяву про виплату, зміну способу виплати пенсії або грошової допомоги віддалено
гроші
Джерело: відкриті джерела

Уряд спростив механізм виплати українських пенсій і грошових допомог для тих одержувачів, які тимчасово проживають за кордоном. Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Зокрема, можна подати заяву про виплату, зміну способу виплати пенсії або грошової допомоги віддалено.

Також передбачена можливість відновити без приїзду до України виплату пенсії, яка була припинена у період воєнного стану, шляхом надсилання відповідної заяви поштою.

Інструкція щодо віддаленого відкриття рахунка та зміни способу отримання пенсії 

Крок 1. Зареєструйтеся у системі Приват24 та заповніть ваші анкетні дані.

Крок 2. Додайте до додатка оригінал довідки РНОКПП (ІПН) або штамп відмови від РНОКПП (ІПН) та оригінал ідентифікуючого документу (Біометричний закордонний паспорт громадянина України АБО загальногромадянський паспорт-книжечка + водійське посвідчення АБО ID-картка + витяг з реєстру про реєстрацію місця проживання).

Крок 3. Заплануйте відеодзвінок з банком. Дотримуйтесь інструкцій та очікуйте на дзвінок з банку для проведення відеоверифікації.

Крок 4. Оформіть Digital картку. Для цього у меню "Гаманець" натисніть "Додати" та виберіть "Digital картка". Після цього виберіть тип картки, який плануєте оформити ("Кредитну" чи "Дебетову"), платіжну систему та валюту.

Нову картку ви побачите в гаманці протягом 10 хвилин і відразу зможете додати до Apple Pay чи Google Pay.

Крок 5. Подайте заяву про зміну способу виплати через вебпортал ПФУ. Для цього перейдіть на вебпортал Пенсійного фонду https://portal.pfu.gov.ua  та зареєструйтеся в особистому кабінеті за допомогою КЕП (як отримати КЕП – див. нижче). Якщо вже зареєстровані – увійдіть до свого особистого кабінету.

Після цього зайдіть до меню "Внесення змін до пенсійної справи" та оберіть "Заява про зміну способу пенсії". Заповніть необхідну інформацію та підвантажте документи, сформуйте заяву.

Інструкція, як українцям оформити пенсію за кордоном

Українці, які виїхали за кордон та досягли там пенсійного віку, можуть оформити пенсію дистанційно за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України. 

Для цього потрібно зайти на вебпортал електронних послуг ПФУ та вибрати вкладку "Заява про призначення пенсії". Ознайомитися з інформацію на екрані, перейти за посиланням "Вхід".

Увійти до особистого кабінету можна за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), після чого виконати такі кроки:

Крок 1: у розділі "Щодо пенсійного забезпечення" оберіть вкладку "Заява на призначення пенсії". Погодьтеся на дистанційне інформування, обравши спосіб отримання повідомлень про обробку заяви. Далі оберіть "Продовжити" та вид пенсії, наприклад, "Пенсія за віком";

Крок 2: заповніть анкету та надайте згоду на передачу та обробку своїх персональних даних;

Крок 3: прикріпіть скан-копії документів, перелік яких буде наведений перед формуванням заяви.

Після цих етапів на екрані з'явиться повна форма заяви про призначення пенсії. У разі потреби внесені до заяви дані можна відредагувати. Завершення всіх операцій – заява підписується за допомогою КЕП та відправляється до ПФУ натисканням кнопки "Підписати та відправити до ПФУ".

Про стан обробки заяви та ухвалене рішення щодо призначення пенсії Фонд повідомить вас в обраний вами спосіб.

Коли в Україні треба виходити на пенсію 

Українці, які досягли віку 60 років у 2022 році, мають право на призначення пенсії за віком за наявності страхового стажу не менше 29 років.

За відсутності необхідного страхового стажу пенсія за віком може бути призначена пізніше (наприклад, якщо особа працюватиме та набуде необхідні 29 років страхового стажу) або у 2025 році після досягнення віку 63 роки за наявності страхового стажу не менше 22 роки.

Важливо! Наявність страхового стажу, який дає право на призначення пенсії за віком, визначається на дату досягнення особою відповідного віку.

Страховий стаж після 01.01.2004 обчислюється територіальними органами Фонду за даними, що містяться в реєстрі застрахованих осіб, а за періоди до 01.01.2004 – на підставі трудової книжки та інших документів.

Пенсія за віком може призначатися автоматично, якщо в реєстрі застрахованих осіб є відомості про стаж, набутий до 2004 року (роботодавцем чи застрахованою особою було подано для оцифрування трудову книжку). Якщо за даними реєстру застрахованих осіб стажу недостатньо, то для призначення пенсії необхідно подати заяву та додаткові документи.

Читайте також:
"Дочка" Auchan продала свої активи у РФ
Mastercard приєднається до програми українського кешбеку Mastercard приєднається до програми українського кешбеку
Світову економіку чекає десятиліття слабкого зростання, попри уникнення рецесії, – МВФ Світову економіку чекає десятиліття слабкого зростання, попри уникнення рецесії, – МВФ
За рахунок допомоги партнерів: Міжнародні резерви України зросли майже на 20% За рахунок допомоги партнерів: Міжнародні резерви України зросли майже на 20%