USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Очікуємо, що тарифи на електроенергію для населення до кінця року не підвищаться, – Галущенко

03.06.2023 09:06 236
Уряд із червня підвищив тариф на електроенергію для побутових споживачів до 2,64 грн/кВт-год
Герман Галущенко
Герман Галущенко
Джерело: відкриті джерела

Міністр енергетики України Герман Галущенко очікує, що до кінця року тарифи на електроенергію для побутових споживачів більше не підвищуватимуться. Про це очільник відомства заявив на тлі недавнього зростання цін на електроенергію, повідомляє пресслужба Міненерго.

Галущенко вкотре назвав нинішнє підвищення тарифів на електроенергію для побутових споживачів вимушеним кроком.

"Ми робили все, щоб оминути підвищення тарифів. Але довелося ухвалити це вимушене рішення для того, щоб забезпечити електроенергією наших споживачів і пройти наступну зиму. Завдяки цьому бачимо, що є можливість провести ремонтну кампанію, стабілізувати енергосистему і відповідним чином підготуватися до наступного сезону", – сказав міністр. він.

І додав, що є відчуття, що цього рішення буде достатньо для того, щоб забезпечити проходження опалювального сезону і "не рухати ціни надалі".

Що передувало?

1 червня Кабінет міністрів України опублікував постанову про підвищення тарифу на електричну енергію для населення з 1 червня, тепер ціна складає 2,64 грн за кВт-год. Про це йшлося на сайті уряду.

Відповідно до документа, нова єдина ціна на електричну енергію у розмірі 2,64 гривні за кВт-год діятиме з 1 червня до 31 грудня 2023 грудня. Це означає, що наприкінці року уряд знову може підвищити тариф.

Тариф підвищили майже вдвічі. До цього в Україні діяв тариф 1,44 гривні за споживання до 250 кВт-год та 1,68 гривні за споживання більше цього обсягу.

Також постанова не скасовує пільговий нічний тариф, який складає 0,5 (тобто 1,32 грн за кВт-год) від денного і діє з 23-ї години до 7-ї години ранку.

Міністр енергетики України Герман Галущенко пояснив, що таким чином платіжка за електрику збільшиться у середньому на 250 гривень. За його словами причина зростання вартості світла єдина – це обстріли нашої енергосистеми минулої зими та необхідність готуватись до нового опалювального сезону.

Нагадаємо, що від минулого року в Україні діє мораторій на підвищення комунальних тарифів під час воєнного стану та впродовж шести місяців після його скасування.

Проте цей закон стосується тарифів на тепло, гарячу воду та газ – і вони залишаються незмінними. А от тарифи на електроенергію та водопостачання можуть бути змінені.

Джерело: відкриті джерела

Етапи підвищення цін  

Другого етапу підвищення тарифів на електроенергію для побутових споживачів наразі не передбачено. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Зараз другий етап не передбачається. Мало того, наші розрахунки дали змогу зменшити розмір тарифу з 2,88 грн/кВт-год, пропонований НКРЕКП на першому етапі підвищення, до 2,64 грн/кВт-год", – сказав він.

При цьому наголосив, що субсидія на оплату е/е збережеться і "до того ж розраховуємо, що її буде збільшено шляхом того, що більше споживачів її потребуватимуть".

Також збережеться і нічний тариф на е/е, що становить 50% загального тарифу.

Пропозиція НКРЕКП

26 травня Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) офіційно запропонувала затвердити єдиний тариф для населення на рівні 2,88 грн/кВт-год. Таким чином ціни на електроенергію можуть зрости вдвічі. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Міненерго.

"НКРЕКП подає пропозиції щодо внесення змін до положення про спецобов'язки щодо забезпечення доступності електроенергії для побутових споживачів (ПСО) з 1 червня 2023 року із запровадженням першого етапу коригування цін на електроенергію із застосуванням єдиної ціни без диверсифікації за обсягами споживання на рівні 2,88 грн/кВт-год із ПДВ", – ідеться в листі відомства, переданому Енергореформі.

Там стверджують, що запровадження таких змін дасть змогу поліпшити фінансові показники НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укргідроенерго" (основні виконавці ПСО, коштом яких покривається різниця в ринковій ціні е/е, що становить наразі близько 6 грн/кВт-год, і тарифах для населення, – ЄР) та наблизити механізм ПСО до збалансованого стану.

Водночас також зазначено, що єдиним дієвим способом стабілізації механізму ПСО залишається поступове приведення цін до ринкового рівня.

НКРЕКП зазначила, що стосовно зазначених пропозицій щодо внесення змін до положення щодо ПСО з 1 червня 2023 року проведено консультації з Секретаріатом Енергетичного співтовариства.

Раніше ми писали, що Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг  затвердила двоетапне підвищення тарифів на послуги з розподілу електроенергії для регіональних операторів системи розподілу (ОСР, обленерго).

Читайте також:
Більш ніж половина українських новобудов мають суди по землі Більш ніж половина українських новобудов мають суди по землі
Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів
США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде
Європарламент схвалив продовження режиму безмитної торгівлі для України Європарламент схвалив продовження режиму безмитної торгівлі для України