USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

В Україні розширили список тих, хто підлягає мобілізації: Що зміниться

Розповідаємо все, що відомо про мобілізацію
Мобілізація_5

Тренування бійців "Азову". Перерва.

Джерело: The Washington Post

Верховна Рада Україна посилила правила, згідно з якими військовозобов'язаним надається відстрочка від мобілізації. Норму було проголосовано у законопроєкті №9342.

Так, зміни внесено до 11-го абзацу частини першої ст. 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У цій статті наведено підстави для відстрочки від мобілізації. У чинній редакції, згідно з 11 абзацом, відстрочка надається особам, чиї дружини (чоловіки), один з батьків або батьків дружини (чоловіка) мають інвалідність І або ІІ групи.

До другого читання було внесено правку, яка доповнила цей абзац словами "за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, які зобов'язані відповідно до закону їх утримувати".

Таким чином, відстрочку можна буде отримати лише у тому випадку, якщо в сім'ї військовозобов'язаного немає інших людей, здатних утримувати особу з інвалідністю.

Проголосований закон ще має підписати президент. Тільки після цього нова норма набуде чинності.

Хто підлягає мобілізації в Україні?

З 1 червня в Україні набули чинності суворіші правила мобілізації, які стосуються отримання повісток та призову на військову службу. Навіть ті, кого у мирний час визнано обмежено придатними до служби, тепер підлягають мобілізації. 

Також підлягають мобілізації чоловіки віком від 18 до 60 років, якщо вони придатні за станом здоров'я та немає законних підстав для звільнення від призову. Незалежно від наявності досвіду військової служби такі чоловіки можуть бути призвані на службу під час воєнного стану. Перед відправлянням в зону бойових дій чоловіки, які не служили, проходять обов'язкове навчання.

Під мобілізацію можуть потрапити такі категорії громадян:

  • Придатні та обмежено придатні за станом здоров'я віком від 27 до 60 років без досвіду військової служби під час воєнного стану.
  • Придатні та обмежено придатні за станом здоров'я віком від 18 до 60 років з досвідом військової служби під час воєнного стану.
  • Чоловіки віком від 18 до 60 років, які були зняті або виключені з військового обліку (власники "білого квитка"), але визнані придатними або обмежено придатними за станом здоров'я рішенням військово-лікарської комісії та не чинили тяжких злочинів.
  • Жінки, які раніше проходили військову службу та перебувають на військовому обліку, також можуть бути мобілізовані під час воєнного стану, якщо вони придатні за станом здоров'я.
  • Чоловіки та жінки, які мають право на відстрочку за інвалідністю або за сімейними обставинами, можуть бути мобілізовані лише за своїм бажанням.

Мобілізовані згідно із законом служать за місцем свого проживання.

Хто може вручати повістки?

Вручення повісток здійснюється відповідно до пункту 56 Положення про підготовку та проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом. Оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні ділянки здійснюється за розпорядженнями керівників районних територіальних центрів комплектування.

Повістка вручається уповноваженими особами, такими як представники органів місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ, організацій незалежно від їх підпорядкування та форми власності, а також представники та керівники навчальних закладів та посадові особи районного (міського) територіального центру комплектування.

Новини за темою: СБУ заблокувала 26 Telegram-каналів, які повідомляли про те, де роздають повістки

Повістка може бути видана у будь-якому громадському місці, де працівники територіальних центрів комплектування миттєво перевіряють наявність уточнених даних про конкретну людину у військкоматі. Така перевірка здійснюється за даними, які будуть уточнені після 24 лютого 2022 року. Якщо виявиться, що під час цього періоду чоловік не з'явився до військкомату, йому буде видано повістку для явки до територіального центру комплектування з метою уточнення військово-облікових даних.

З 1 червня співробітники територіальних центрів комплектування зможуть видавати повістки всім чоловікам, незалежно від того, до якого військкомату вони приписані.

Нагадаємо, в Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація, що означає, що всі чоловіки віком від 18 до 60 років вважаються військовозобов'язаними та можуть бути призвані на службу. 

Відповідно до законів №9260 та №9259 загальну мобілізацію та воєнний стан в Україні продовжено до 18 серпня. Крім того, до законодавства внесено зміни щодо військового обліку та оповіщення громадян.

Ведення військового обліку покладено на різні органи, включаючи територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, Службу безпеки України, підрозділи Служби зовнішньої розвідки, місцеві органи самоврядування, дипломатичні установи за кордоном. Також керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій зобов'язані займатися обліком.

Для уточнення облікових даних, проходження військово-лікарської комісії чи відправляння до військової частини ТЦК виписують повістки. Адресати повісток повинні з'явитися у призначене місце та час. Розпорядження про видачу повісток підписуються головою ТЦК чи його уповноваженими особами.

Читайте також:
Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час? Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час?
Керівників ТЦК, причетних до мобілізації Керівників ТЦК, причетних до мобілізації "заброньованих", будуть карати, а зменшити черги в ТЦК допоможе лише цифровізація: Федієнко про мобілізацію в Україні
Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт