USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Рада ЄС схвалила виділення першого траншу Україні в понад чотири мільярди євро у межах Ukraine Facility

Надалі Рада ЄС має письмово затвердити рішення
Євросоюз

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Постійні представники країн Європейського союзу погодили першу регулярну виплату для України у розмірі майже 4,2 млрд євро в межах програми Ukraine Facility. Про це стало відомо з повідомлення угорського головування в Раді ЄС.

"Посли ухвалили транш у межах "Українського плану", що відкриває шлях до перерахування майже 4,2 млрд євро на підтримку відновлення, реконструкції та модернізації України", - йдеться в повідомленні.

Наступним кроком Рада ЄС перейде до письмової процедури і затвердить відповідне рішення.

Україна розраховує отримати допомогу від ЄС у вересні

Зауважимо, минулого тижня Україна зробила всі необхідні дії для реалізації програми Ukraine Facility і направила до Єврокомісії запит на отримання 4,1 млрд євро допомоги. 

Перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко коментувала, що наша держава своєчасно і в повному обсязі виконує індикатори, заплановані в межах Ukraine Facility. Оскільки ці кроки відкривають для України фінансування, передбачене програмою. Для цього підписані усі додаткові угоди з ЄС, які дозволяють отримати зазначені кошти відповідно до узгодженого графіка. 

Зазначалося, що впродовж липня Єврокомісія має опрацювати та підтвердити звіт про виконання Україною індикаторів другого кварталу 2024 року. І вже тоді протягом наступних двох місяців країни-члени ЄС повинні затвердити рішення щодо надання відповідних коштів Україні. Йдеться про те, що наступний транш Україна може отримати у вересні.

Новини за темою: Україна підписала угоду з ЄС на 5,27 млрд євро в рамках Ukraine Facility

Нагадаємо, Ukraine Facility – це програма підтримки України від ЄС обсягом 50 млрд євро, яка діє з 2024-го до 2027 року, з яких 38,27 млрд євро буде спрямовано на підтримку державного бюджету.

Програма розділена на три ключових складові: пряма підтримка державного бюджету, спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах та технічна підтримка у здійсненні реформ, а також покриття відсотків за кредитами.

Читайте також:
Португалія закликає ЄС почати підготовку до вступу України Португалія закликає ЄС почати підготовку до вступу України
Україна налаштована на співпрацю з МВФ і готова створити новий суд Україна налаштована на співпрацю з МВФ і готова створити новий суд
Пентагон запевняє, що гроші на допомогу Україні до кінця вересня Пентагон запевняє, що гроші на допомогу Україні до кінця вересня "не згорять"
Щоб вступити до ЄС, Україні знадобиться навіть змінити Конституцію, – Стефанішина Щоб вступити до ЄС, Україні знадобиться навіть змінити Конституцію, – Стефанішина