USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Україна потребує додатково понад чотири мільйони працівників

У 2023 році вітчизняний офіційний ринок праці нараховував дев'ять мільйонів працівників
українці бізнес
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Демографічна ситуація в Україні та трудові ресурси значно впливають на нинішню економіку та її розвиток у майбутньому. А через війну з РФ і виїзд українців за кордон у країні є кадровий дефіцит і безробіття, тож наша держава потребує 4,5 млн працівників, зазначила заступниця міністра економіки Тетяна Бережна.

Посадовиця розповіла, що ще до повномасштабної війни, в 2021 році офіційний ринок праці нараховував 11,5 мільйона працівників. Натомість минулого року ця кількість знизилася до дев'яти мільйонів офіційно працевлаштованих.

"Попередньо, щоб забезпечити щорічне зростання ВПП до 2030 року на 7% нам потрібно 4,5 мільйона працівників додатково", – пояснила Бережна.

Водночас у Мінекономіки працюють над проблемою безробіття на ринку праці. Зокрема, за словами Бережної, держава допомагає людям адаптуватися до змін у запитах на спеціальності. Наприклад, є пропозиції освоїти нові для себе й потрібні на ринку професії. Це можна зробити за допомогою програм навчання або ж курсів із підвищення кваліфікації.

До того ж незабаром мають завершити роботу над проєктом модернізації трудового законодавства. Посадовиця додала, що його ухвалення має допомогти покращити ситуацію на ринку праці.

Новини за темою: Гарантії, пільги та адаптація: Чи легко військовослужбовцям працевлаштуватися після служби і чи готове до цього суспільство?

Ситуація на ринку праці

Головним фактором, що призвів до дефіциту спеціалістів на ринку праці, економісти та роботодавці називають, звісно ж, війну. А мобілізація та міграційні процеси є основними каталізаторами браку робочої сили.

Та все ж вітчизняний ринок праці намагається триматися на плаву, стверджують у Мінекономіки. Навіть проводили опитування з цього приводу, де вказано, що в 50% респондентів колективи залишилися в такому ж чисельному складі, або і збільшилися, а в іншої половини – зменшилися. На жаль, серед 15% опитаних чисельність штату зменшилася на понад 50%.

До речі, президент Асоціації "Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування" Василь Воскобойник також стверджував, що українські роботодавці вже зараз відчувають гострий дефіцит кадрів. Глава асоціації зауважував, що насправді спеціалістів не так багато і до того ж їх мобілізують до армії, де використовують як звичайну піхоту.

Читайте також:
Україна налаштована на співпрацю з МВФ і готова створити новий суд Україна налаштована на співпрацю з МВФ і готова створити новий суд
Потреби України в зовнішньому фінансуванні на цей рік сягають загалом близько 38 млрд доларів, – Шмигаль Потреби України в зовнішньому фінансуванні на цей рік сягають загалом близько 38 млрд доларів, – Шмигаль
Про податки, корупцію, гральний бізнес та боротьбу з тіньовою економікою. Розмова з нардепкою від Про податки, корупцію, гральний бізнес та боротьбу з тіньовою економікою. Розмова з нардепкою від "ЄС" Ніною Южаніною
Україна не зможе за допомогою ATACMS знищити більшість військової авіації РФ, – Білий дім Україна не зможе за допомогою ATACMS знищити більшість військової авіації РФ, – Білий дім