USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Yle: Російські кораблі щонайменше тричі наближалися до місць вибуху Nord Stream

Розповідаємо, що відомо про підрив газопроводу
Північний потік - 2

Північний потік - 2

Джерело: відкриті джерела

У червні російські кораблі щонайменше двічі заходили до району вибуху газопроводу "Північний потік", ще один візит до цього району був менш ніж за тиждень до вибухів. Про це йдеться у розслідуванні чотирьох радіомовних компаній – данської DR, норвезької NRK, шведської SVT та фінської Yle. 

Зазначено, що російські кораблі рухалися в районі газопроводів з відключеними пристроями геолокації. Відстежували рух кораблів за допомогою радіозвʼязку, а інформацію потім перевірили через супутникові зображення.

З радіозвʼязку випливає, що 6 червня 2022 року корабель ВМФ Росії відплив з Калінінградської військово-морської бази. Корабель провів кілька годин поблизу або навіть на місці проходження Nord Stream 1 і Nord Stream 2. Три з чотирьох витоків, які сталися в трубі через вибух, сталися в точках, де перебувало це судно.

Наступне спостереження корабля ВМФ Росії відбулося за тиждень, 14 червня 2022 року. Корабель залишався в цьому районі до наступного дня. Ймовірно, що це було 86-метрове російське військово-морське науково-дослідне судно "Сибіряков". Воно призначене для картографування морського дна та підводної розвідки, також у нього є кран, який можна використовувати для опускання предметів у воду. Це спостереження могло бути попереднім картографуванням.

Третє судно – це СБ-123, воно належить Балтійському флоту Росії. Корабель прибув до району місць вибухів 21 вересня 2022 року, тобто за пʼять днів до вибухів. Це корабель, який використовується як допоміжний і рятувальний корабель у підводних операціях. Він має кран зі значною вантажопідйомністю та здатний піднімати вантажі з морського дна. 

Поблизу Nord Stream було помічене і російське спецсудно SS-750

Російське спецсудно SS-750 знаходилося біля труб Nord Stream за чотири дні до підриву 26 вересня 2022 року. Спецкорабель, який там сфотографували, використовують для проведення операцій під водою, і він має на борту підводний мінічовен типу АС-26 "Приз". 

"Командування оборони Норвегії давно володіє 112 зображеннями російських кораблів у цьому районі. Проте вперше підтвердили, що це саме російське судно SS-750 з мінісубмариною на борту. Водночас у командуванні не надають доступ до фото російського спецсудна, посилаючись на "розвідувальний характер" світлин і "частину розвідувальної роботи", – пишуть данські ЗМІ.

Західна преса про "український слід"

У західній пресі з'явилася низка публікацій про причетність українських офіційних структур до підриву газопроводів РФ у Балтійському морі. Глава Міноборони України Олексій Резніков все заперечив.

"Для мене це доволі дивна історія, вона не має нічого спільного з нами. Я думаю, що офіційне розслідування, що проводиться відповідними владними структурами, опише усі деталі. Це було б певним компліментом для наших спеціальних сил, але це не наша діяльність", – сказав Резніков.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк також заявив, що Україна не причетна до вибухів та не має інформації про якихось проукраїнських агентів, які могли це зробити. 

"Що сталося з "Північними потоками"? "Вони затонули", як кажуть у самій РФ", – додав він.

Разом з тим розвідки країн Заходу майже одразу дізналися ім’я українця, який, ймовірно, профінансував диверсію на російських газопроводах "Північний потік" та "Північний потік-2" у 2022 році, пише The Times. І хоча, як зазначається, "спонсор" не пов'язаний з українською владою, посадовці НАТО вирішили його не розкривати, аби вберегти Україну від публічної сварки з Німеччиною. 

Саму ж операцію називають складною. До неї залучили яхту та елітних водолазів, а також купили заряди кумулятивної вибухівки, доступної тільки для газової та нафтової промисловості за спеціальною ліцензією, додає видання.

Паралельно з цим німецькі видання SWR і Zeit писали, що слідство в Німеччині встановило яхту, яку використовували для диверсії, і вважає, що вона так чи інакше пов’язана з Україною. Яхту орендували у польської компанії, яка, ймовірно, належить двом українцям. У розслідуванні уточнюється, що диверсійна команда складалася з шести людей – капітана, двох водолазів, двох помічників водолазів і жінки-лікаря.

Водночас в The New York Times написали, що за вибухами на газогонах стоїть проукраїнська група "опонентів Путіна". До неї нібито входили як українці, так і росіяни.

"Деякі офіційні особи вважають, що Україна та її союзники мають найбільш логічний потенційний мотив для нападу на трубопроводи. Вони роками виступали проти цього проєкту, називаючи його загрозою національній безпеці, оскільки він дасть змогу Росії легше продавати газ до Європи. Офіційні особи США заявили, що вони багато чого не знали про злочинців та їхні зв'язки. Огляд нещодавно зібраних розвідувальних даних показує, що вони були противниками президента Росії Володимира Путіна", – зазначає видання.

"Північний потік-2": Будівництво та санкції

"Північний потік-2" (Nord Stream 2) – це друга черга російсько-німецького газогону, яку прокладали дном Балтійського моря. В разі добудови ця система газогонів могла б експортувати з Росії до ЄС до 110 мільярдів кубометрів газу на рік, що дало б змогу повністю припинити транзит блакитного палива через Україну.

Вартість будівництва "Північного потоку-2" – близько 10 мільярдів євро, і первинно половину коштів для цього планували надати європейські інвестори, половину – Росія. Однак санкції змінили ці плани. В Україні, Польщі, США та ще в низці країн ЄС його вважають геополітичним, а не економічним проєктом, оскільки навіть наявні газогони між Росією та Євросоюзом завантажені газом не більше ніж наполовину.

Наприкінці вересня 2022 року було пошкоджено три з чотирьох ниток газопроводів "Північний потік" та "Північний потік-2". Неушкодженою залишилася одна з труб "Північного потоку-2" – цей газопровід не було запущено в експлуатацію: через вторгнення Росії в Україну на нього накладено санкції.

Розслідування Швеції, Данії та Німеччини показали, що газопроводи було підірвано, проте винні ще встановлюються. Влада США, Великої Британії та Євросоюзу заявила про цілеспрямовану диверсію. Російська влада вважає, що в аварії зацікавлені США та їхні союзники.

Втім після повномасштабного вторгнення РФ в Україну в Європі різко скоротили споживання російського газу і навіть планують повністю від нього відмовитися. 

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот