USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

"Нафтогаз" братиме участь у спільних закупівлях газу з ЄС

Голова "Нафтогазу" запропонував учасникам ринку Євросоюзу зберігати газ в українських сховищах
Газ
Газ
Джерело: відкриті джерела

НАК "Нафтогаз України" зареєструвався на платформі AggregateEU, метою якої є закупка газу усіма 27 країнами блоку, щоб знизити ціни на енергоносії. Про це заявив очільник Групи "Нафтогаз" Олексій Чернишов під час свого виступу перед керівною радою Енергетичної платформи Європейського Союзу.

Сьогодні, 25 квітня 2023 року, платформа розпочала роботу. 

Під час виступу Чернишов звернувся з пропозицією використовувати потужності українських підземних сховищ газу (ПСГ) для зберігання природного газу, закупленого в межах нової платформи. 

"Нафтогаз" здатний зробити Україну "павербанком" об’єднаної Європи та сподівається на плідну співпрацю", – додав очільник компанії.

Новини за темою: "Нафтогаз" залучив американських юристів для стягнення з Росії 5 млрд доларів компенсації за активи в Криму

Таким чином, ЄС робить свій перший крок у створенні пулу покупців природного газу та об’єднанні їх із продавцями, щоб уникнути стрибків цін, які торік сколихнули енергетичні ринки. Про це пише Bloomberg.

Новий інструмент для спільних закупівель газу, відомий як AggregateEU, офіційно відкрився у вівторок, 25 квітня, о 9-й годині за брюссельським часом. Відтак компанії зможуть подавати свої прогнози попиту на газ на 12 місяців, починаючи з червня.

Після того, як дані зведуть й проаналізують, а потенційні продавці подадуть власні ставки, обидві сторони зможуть побачити найкращі збіги та завершити угоди самостійно або через спеціальних агентів. Це очікують після 17 травня.

Що відомо про спільні закупівлі газу?

Європейський Союз планує вперше закупити газ усіма 27 країнами блоку, а не окремо, щоб знизити ціни на енергоносії. Про це пише Bloomberg.

За словами віцепрезидента Єврокомісії Мароша Шефковича, загальний попит 27 членів блоку і трьох сусідніх країн становитиме 24 млрд кубометрів протягом наступних трьох років.

"Ми створюємо нову систему, яка посилить конкуренцію, залучить нових постачальників та знизить ціни на енергоносії. Відколи ми розпочали цей захід, міжнародні постачальники виявили величезний інтерес", – сказав Шефкович. 

За його словами, з боку пропозиції понад 50 компаній з усього світу зацікавлені у співпраці з Європою через енергетичну платформу. Після першого тендера ЄС регулярно організовуватиме додаткові спільні закупівлі, щоб забезпечити достатню кількість газу в блоці.

Напередодні голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Європейський Союз позбувся залежності від постачання газу та нафти з РФ.

"Президент Путін розраховував порушити консенсус Європейського Союзу щодо нашої тодішньої залежності від російських викопних видів палива. Сталося зворотне. Залежність Європи від російської нафти і газу тепер стала історією. Росія скоротила експорт газу в Європу на 80% за вісім місяців. Нам вдалося компенсувати це спільними зусиллями", зазначила фон дер Ляєн.

Голова Єврокомісії розповіла, що "компенсувати" відсутність російського палива допомогли Європі її партнери: США та Норвегія, які підтримали її постачанням зрідженого та трубного газу.

Втім, і самі європейці зробили свій внесок, заощадивши 20% споживання енергії за останній рік. Так, за даними Євростату, з серпня 2022 року до січня 2023 року споживання газу в Європі впало на 19% порівняно із середнім показником за цей же період в останні п'ять років.

У деяких країнах Європи споживання газу впало на 40–50%. Зокрема, у Фінляндії – на 57,3%, у Литві – на 47,9%, а у Швеції – на 40,2%.

"Ми вклали значні кошти у відновлювані джерела енергії. Баланс вражає: у 2022 році вперше в Європі з вітру і сонця було вироблено більше електроенергії, ніж з газу", додала Урсула фон дер Ляєн.

Новини за темою: "Укрнафта" інвестує у видобуток нафти рекордні 5,5 млрд гривень у 2023 році

Разом з тим влада Німеччини вважає, що країні знадобляться роки, щоб замінити російський газ на ЗПГ. Тільки до 2026 року Берлін зможе створити інфраструктуру, необхідну для імпорту 56 млрд кубометрів ЗПГ – це приблизно стільки ж, скільки було імпортовано газу з Росії у 2021 році.

До 2030-го очікується, що Німеччина зможе імпортувати близько 76,5 млрд кубометрів ЗПГ, що становить близько 80% від загального споживання країни у 2021 році.

Канцлер Олаф Шольц заявив Bloomberg, що Німеччина винесла урок із надмірної залежності від Росії. За його словами, тепер головна мета – створення потужностей, які дадуть країні можливість мати стільки ж газу, скільки мала до початку війни в Україні, але без імпорту з Росії.

Читайте також:
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW
США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg
Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters
Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ