USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

НАЗК внесло турецького виробника скляної продукції Şişecam Group до переліку міжнародних спонсорів війни

Компанія продовжує вести свій бізнес з РФ та залишається найбільшим в Росії експортером у своїй галузі
Şişecam Group
НАЗК внесло турецького виробника скляної продукції Şişecam Group до переліку міжнародних спонсорів війни
Джерело: відкриті джерела

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло турецьку компанію-виробника скляної продукції Şişecam Group до переліку міжнародних спонсорів війни. Вона продовжує вести свій бізнес з РФ та залишається найбільшим в Росії експортером у своїй галузі. Про це поінформували на офіційному сайті НАЗК.

"Дохід компанії Şişecam за 2022 рік збільшився до 3,6 млрд доларів, чистий прибуток збільшився до 740 млн доларів. Від початку російської агресії, у 2014 році, Sisecam Flat Glass здійснює виробництво в напрямку архітектурно-будівельного та автомобільного скла в Росії на ОЕЗ "Алабуга" в Республіці Татарстан. Там виробляються й "Шахеди", якими росіяни регулярно атакують Україну", – наголосили в Нацагентстві з питань запобігання корупції.

Зазначається, що у Росії консолідовані обсяги виробництва листового скла, склотари та посуду зі скла компанії Şişecam перевищують 1,5 млн тонн на рік, а загальні обсяги інвестицій перевищують 1,25 млрд доларів. Компанія забезпечує робочі місця для 3414 працівників на своїх заводах у РФ, тим самим створюючи робочі місця та підтримуючи економіку держави-терористки.

Дочірні ж компанії Şişecam Group, які виробляють листове скло, посуд зі скла та скляної тари, за 2022 рік сплатили податків у РФ на понад 11,2 млн доларів.

"Враховуючи, що ведення війни дуже дорого обходиться РФ, а заморожені активи та впроваджені санкції продовжують тиснути на економіку агресора, РФ дуже розраховує на отримання додаткових коштів для свого бюджету, зокрема завдяки сплаті податків такими компаніями", – йдеться у повідомленні Нацагентства з питань запобігання корупції.

Також в НАЗК нагадали, що російські закони вимагають від роботодавців співпрацювати з владою в мобілізаційній кампанії, наприклад, передаючи особисті дані працівників до військкомату.

"Попри те, що іноземна компанія може стверджувати, що влада не зверталася до неї з такими питаннями, чим довше компанія залишається у РФ, тим важче буде пояснити, що їй вдалося обійти вимоги цих законів", – зауважили в Нацагентстві з питань запобігання корупції.

Також там додали, що жодних спроб засудити війну Росії проти України від керівництва компанії не було.

Що ще відомо про компанію Şişecam Group?

Зазначається, що основними сферами діяльності компанії є скляне та хімічне виробництво. Вона займає друге місце у світі за обсягами виробництва скляного посуду, п’яте місце серед виробників скляної тари і листового скла, а також є світовим лідером у виробництві кальцинованої соди й хімічних речовин на основі хрому.

Інші компанії, які потрапили до переліку міжнародних спонсорів війни:

Раніше ми повідомляли, що харчові гіганти PepsiCo і Mars внесено до списку спонсорів війни від НАЗК. Компанії продовжують працювати в Росії, сплачуючи значні податки до її бюджету, тим самим підтримують економіку країни-агресорки.

Зазначалося, що PepsiCo збільшила свої доходи в Росії в перший рік повномасштабного вторгнення. Так, виручка ТОВ "ПЕПСИКО ХОЛДИНГС" за 2022 рік зросла до 2,59 млрд доларів (або 176,5 млрд рублів), зокрема, чистий прибуток зріс на 333% до 525 млн доларів порівняно з 2021 роком. Податки до бюджету Росії було сплачено на понад 115 млн доларів (або 8,29 млрд рублів).

У березні 2022 року компанія заявила про припинення рекламної діяльності та виробництва напоїв у Росії. Однак у серпні 2022 року виробництво напоїв 7Up і Mirinda під брендами Evervess і Frustyle відновилося. У березні 2023 року відновилося виробництво напою Pepsi під брендами Evervess (вищий ціновий сегмент) і "Любимый" (нижчий ціновий сегмент). Крім того, PepsiCo запустила в країні новий бренд лимонаду під назвою "Российский подарок".

Що стосується компанії Mars, то вона також виробляє харчові продукти, зокрема, шоколадні батончики, корми для тварин, жувальні гумки, напої, їжу швидкого приготування, консервовані соуси. Основні торгові марки – Mars, Snickers, Milky Way, Twix, Bounty, M&M, Whiskas, Pedigree, Uncle Ben's. Також корпорації належить серія марок Wrigley.

Попри обіцянки компанії скоротити бізнес у РФ, фабрики продовжують працювати в країні-агресорці зі збільшенням доходів у 2022 році порівняно з 2021-м.

Новини за темою: НАЗК внесло власника AliExpress до списку спонсорів війни

Також НАЗК внесло найбільшу у світі приватну алкогольну компанію Bacardi Limited до переліку міжнародних спонсорів війни, оскільки вона продовжує розвивати свій бізнес у РФ.

Уточнювалося, що після початку широкомасштабної війни Росії проти України компанія Bacardi анонсувала зупинку експорту товарів до РФ. Проте пізніше продовжила постачання своєї продукції на російський ринок, а також шукає нових співробітників, публікуючи оголошення про вакансії, оскільки вихід низки провідних міжнародних компаній з російського алкогольного ринку значно знизив конкуренцію.

Відомо також, що компанія сплатила до бюджету РФ понад 12 млн доларів податків, що підтримує економіку країни-агресорки і допомагає їй спонсорувати війну проти України.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську