USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Захмарні виплати меру Тернополя: Суд визнав Надала невинним

19.04.2023 08:29 108
Звинувачення НАЗК про захмарні премії визнали недійсними
Сергій Надал

Мер Тернополя Сергій Надал

Джерело: відкриті джерела

Тернопільський міський районний суд закрив справу щодо мера Сергія Надала про його максимальні премії самому собі – не знайшов склад адміністративного порушення. Про це повідомляє "Суспільне".

Суд заявив, що Надал не встановлював розмір цих виплат, отже, він не мав дискреційних повноважень при визначенні премій.

Суддя Ірина Марциновська також зазначила, що розмір премій Надалу не перевищував максимально можливий рівень. Також вона заявила, що Національне агентство з питань запобігання корупції мало б складати протокол про адміністративне правопорушення у присутності Сергія Надала, а не надсилати копії поштою.

"У Надала не було реального конфлікту інтересів, оскільки діяв у рамках чинного законодавства України", – заявила суддя.

Таким чином, суд вирішив закрити справу через відсутність факту адміністративного правопорушення.

Прокуратура ж просила для Надала штраф у розмірі 6800 гривень, оскільки він не звернувся до НАЗК щодо можливого конфлікту інтересів та продовжив виписувати собі премії.

НАЗК склало протокол на тернопільського мера за максимальні премії під час війни

Напередодні Національне агентство з питань запобігання корупції склало адміністративний протокол з конфлікту інтересів щодо міського голови Тернополя Сергія Надала. 

"Мер Тернополя з 2021-го та протягом 2022 року преміював себе в максимальному розмірі та надавав собі допомогу на оздоровлення, матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань також у максимальних гранично допустимих обсягах. Розмір премій міг досягати 250% від посадового окладу", – йдеться у повідомленні.

Зазначено, що дії мера містять ознаки порушень, передбачених ч.ч. 1, 2 ст. 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За неповідомлення особою у встановлених законом випадках та порядку про наявність у неї реального конфлікту інтересів передбачено штраф від 1700 до 3400 гривень. За вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів – штраф від 3400 до 6800 гривень.

Скільки ж мер отримував

Мер Тернополя минулого року заробляв майже 115 тисяч щомісяця. Тернопільський міський голова Сергій Надал за 12 місяців 2021 року отримав заробітну плату в розмірі 1 мільйон 354 тисячі гривень.

Тобто якщо премія становила 250% посадового окладу, то щомісяця максимально Надал міг отримувати по 280 тисяч премії до окладу. 

Декларація Надала

Остання декларація Сергія Надала доступна у мережі за 2020 рік. 

Мер Тернополя отримав у 2020 році 898 тисяч 660 гривень зарплатні. Тобто щомісяця отримував майже 75 тисяч гривень або орієнтовно по курсу 2675 доларів.

Як видно з декларації, головні наповнення сімейного бюджету родини Надалів робив не голова сімейства, а його дружина Олена Богданівна. Судячи з декларації, вона досі веде підприємницьку діяльність. У 2020 році жінка отримала 2 010 069 гривень доходу (на 600 тисяч менше було попереднього року).

Мер Тернополя має непогані заощадження, причому тримає їх як у фінустановах, так і вдома. Так, згідно з декларацією, Сергій Надал назбирав 300 тисяч гривень, 20 тисяч доларів та 15 тисяч євро готівкою. Ще понад 300 тисяч гривень тримає міський голова на банківських рахунках.

Новини за темою: Чиновників Адміністрації морпортів викрили на розкраданні понад 90 мільйонів гривень

В Олени Надал також є заощадження в готівці: 650 тисяч гривень, 63 тисячі доларів та 25 тисяч євро. Ще 950 тисяч гривень дружина мера позичила третім особам, а якщо точніше, то рідному брату Богдану Вербовому.

Нічого не змінилося в Сергія Надала в розділі "нерухоме майно". Тут є житловий будинок в Байківцях на 399 квадратних метрів (оформлений в рівних частинах на дружину Олену і доньку Анастасію), дві квартири в Тернополі (61,2 і 58, 7 кв. м) та дві земельні ділянки у Байківцях (1200 кв. м) та Шляхтинцях (2500 кв. м). Перший земельний наділ знову ж таки є у власності дружини та доньки (по 50%), а другий –оформлений тільки на Олену Богданівну.

Реакція міськради

У Тернопільській міській раді заперечили інформацію Національного агентства з питань запобігання корупції щодо захмарних виплат меру Сергію Надалу.

Там наголосили, що міський голова нібито взагалі не отримував і не просив надання матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань та оздоровлення, бо "вирішив відмовитися від цих виплат у зв’язку з війною в Україні". Щодо виплат премій меру у Тернопільскій міськраді зазначили, що розмір таких виплат визначає спеціальна комісія, створена виконавчим комітетом. Відповідно, Надал не має повноважень встановлювати розмір премій.

До того ж у повідомленні звинуватили НАЗК в тиску на місцеву владу Тернополя та замовність матеріалу, у якому йдеться про протокол щодо Сергія Надала.

"Інформація, яка міститься на сайті НАЗК щодо таких виплат, є недостовірною. Це не вперше і вже неодноразово в суді було скасовано подібні протоколи. Дуже прикро, що у воєнний час чиновники НАЗК продовжують чинити тиск на місцеве самоврядування і зводять наклеп. Публікація статей такого змісту під час дії правового режиму воєнного стану спрямована на підрив авторитету органів державної влади та місцевого самоврядування та має деструктивний характер", – вважають в органі місцевої влади.

Читайте також:
Вимагав Вимагав "відкати" за допомогу пораненим військовим: Затримано депутата Тернопільської облради
На Тернопільщині помер військовозобов'язаний, який знепритомнів у ТЦК: Інцидент перевірятиме спецпрокуратура На Тернопільщині помер військовозобов'язаний, який знепритомнів у ТЦК: Інцидент перевірятиме спецпрокуратура
На Тернопільщині двоє маленьких дітей опинилися у лікарні: Їх побив співмешканець матері На Тернопільщині двоє маленьких дітей опинилися у лікарні: Їх побив співмешканець матері
САП завершила слідство у справі ексголови Тернопільської ОВА Головка, затриманого на хабарі САП завершила слідство у справі ексголови Тернопільської ОВА Головка, затриманого на хабарі