USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна й США розробляють нову військову стратегію, – NT

Водночас американські чиновники кажуть, що без нової стратегії та додаткового фінансування Україна може програти війну
ЗСУ
Воїни ЗСУ
Джерело: 92 ОМБр ім. кошового отамана Івана Сірка

Американські та українські військові лідери шукають нову стратегію, яку можуть реалізувати на початку наступного року, щоб відновити позиції Києва. Про це пише New York Times.

За інформацією видання, поштовх до нового підходу виник після того, як багатомісячний контрнаступ України не досяг мети повернення територій, втрачених внаслідок вторгнення російської армії, а також після кількох тижнів напружених зіткнень між високопоставленими американськими чиновниками та їхніми українськими колегами.

"Невдачі України сталися на тлі ослаблення підтримки республіканців щодо продовження американської фінансової допомоги Києву. Навіть деякі високопосадовці США висловили занепокоєння, що якщо наступного року війна зайде в тривалий глухий кут, президент Росії Володимир Путін отримає перевагу", – йдеться у публікації.

Журналісти додають, що російські військові після невдалого походу на Київ у 2022 році почали відновлювати свою міць. РФ тепер має більше військ, боєприпасів і ракет, а також збільшила свою вогневу перевагу за допомогою бойових безпілотників, багато з яких, за словами американських чиновників, постачає Іран.

"Американські та українські військові кажуть, що сподіваються виробити деталі нової стратегії наступного місяця під час серії військових навчань, які відбудуться у Вісбадені, Німеччина. Американці наполягають на консервативній стратегії, яка зосереджується на утриманні території, яку має Україна, окопуванні та нарощуванні запасів і сил протягом року. Українці хочуть перейти в наступ, або на землі, або за допомогою дальніх ударів, сподіваючись привернути увагу світу", – зазначає медіа.

Водночас американські чиновники пояснюють, що без нової стратегії та додаткового фінансування Україна може програти війну. Представники адміністрації стверджують, що Путін робить ставку на зменшення американської підтримки, вказуючи на його нещодавні заяви про те, що якщо в Україні закінчаться боєприпаси, надані НАТО, Росія переможе за лічені дні.

"Американські чиновники кажуть, що Україні доведеться воювати в умовах обмеженого бюджету. Деякі американські військові хочуть, щоб Україна дотримувалася стратегії "утримувати і розбудовувати" – зосередитися на утриманні території, яку вона має, і нарощуванні своєї здатності виробляти зброю до 2024 року. США вважають, що ця стратегія підвищить самодостатність України і забезпечить Києву можливість відбити будь-яку нову російську атаку. Мета полягає в тому, щоб створити достатньо реальну загрозу, щоб Росія могла розглянути можливість участі в змістовних переговорах наприкінці наступного року або у 2025 році", – вказує видання.

Новини за темою: В Україні нова фаза війни: Головне з інтерв’ю Зеленського AP

Американські чиновники наголошують, що без зміни стратегії 2024-й може бути схожим на 1916 рік, найсмертоносніший рік Першої світової війни, коли загинули тисячі молодих хлопців, а лінії фронту майже не змінилися.

Стан війни в Україні

Контрнаступ 2023 року був побудований на перероблюванні української армії за образом і подобою американської. За словами критиків, це був підхід, який США випробували у В’єтнамі, Іраку та Афганістані, здебільшого невдало.

"Але є деякі ознаки компромісу. Американські високопосадовці заявили, що вони відкриті до деяких нових ідей України, й глибокі удари України по Криму цієї осені виявилися смертельними для Росії і стали світлою плямою у невдалому контрнаступі, який розчаровував. Водночас стратеги США вважають, що українці можуть розвинути цей успіх наступного року, навіть якщо значна частина їхньої енергії буде витрачена на відновлення своїх сил. Генерал Крістофер Г. Каволі, головнокомандувач американських військ у Європі, бере на себе більшу роль у координації дій з українськими офіційними особами", – стверджує  ЗМІ.

Пентагон також вирішив відрядити генерал-лейтенанта Антоніо А. Агуто-молодшого, який керує підтримкою України з бази в Німеччині, для тривалого перебування в Києві. Генерал Агуто працюватиме безпосередньо з військовим керівництвом країни, щоб покращити поради, які пропонують Сполучені Штати, заявили американські офіційні особи. Хоча Білий дім вирішив не мати американських військових радників в Україні на постійній основі, часті ротації генерала Агуто в Києві і з Києва наблизять кінець цього обмеження.

Битва під Роботиним увібрала в себе розбиті надії України на контрнаступ.

"З наближенням зими українські війська все ще залишаються затиснутими на околицях Роботиного, з невеликою надією на те, що вони зможуть прорвати наступну лінію російської оборони найближчим часом. Сполучені Штати Америки та їхні союзники витратили мільйони доларів на відправку танків та іншої бронетехніки в Україну і на навчання новостворених підрозділів передової військової тактики. Але, попри наступ України влітку і восени, російські війська значною мірою утримують майже 20 відсотків території країни, яку вони контролюють", – пишуть журналісти.

Протягом трьох місяців військовослужбовці США і союзників навчали дев’ять бригад, 36 000 українських військових, основам маневреної війни. Теорія, висунута американськими стратегами, полягала в тому, що лише велике угруповання військ може прорвати російські позиції і повернути собі південно-східне узбережжя України.

Новини за темою: Цілком можливо, що РФ вторгнеться ще в якусь європейську країну, – Чаленко

Але поки Сполучені Штати навчали Україну, як користуватися зброєю, росіяни окопалися і готувалися до майбутньої битви.

Американські та українські стратеги спочатку не усвідомлювали, наскільки сильно росіяни зміцнюють свою оборону. Українські війська, що тренувалися в Німеччині, практикували прорив оборони, яка була набагато слабшою, ніж та, з якою їм довелося зіткнутися.

Разом тим проблеми України ускладнювалися гострими розбіжностями з американським генералітетом щодо того, як і де застосовувати нові механізовані війська. Українські посадовці, включно з паном Зеленським, дійшли висновку, що східна частина країни є найважливішим театром бойових дій, оскільки там зосереджені російські війська.

Вашингтон вважав схід України, включно з Донбасом, стратегічно менш важливим, ніж окуповане південне узбережжя.

Українські військові лідери вважають американські очікування нереалістичними

Особливо враховуючи той факт, що Україна не мала повітряних сил для захисту своїх наземних підрозділів.

"Є багато причин, чому контрнаступ провалився, але в українській критиці є частка правди. Відбулася своєрідна інфляція колективних очікувань", – сказав науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир Ерік Чіарамелла.

Кампанія 2023 року не була повним провалом, уточнюють американські посадовці і вказують на успішні та руйнівні атаки України на Чорноморський флот Росії та військові командні пункти в Криму.

За словами деяких посадовців, це була велика військово-морська перемога країни, яка не має військово-морського флоту.

У штаб-квартирі Сухопутних військ США в Європі у Вісбадені, Німеччина, високопоставлені американські військові керівники, в тому числі генерал Каволі і генерал Агуто, зустрілися минулого тижня з двома українськими високопосадовцями, щоб обговорити основні напрямки стратегії на наступний рік.

"Ні американські, ні українські посадовці не розголошують деталей розмов або нового плану. Але якою б не була остаточна домовленість, зміна динаміки є критично важливою. Чим довше війна сприйматиметься як патова, тим важче буде отримати додаткове американське фінансування, кажуть аналітики. Я не думаю, що буде перебільшенням підкреслити, наскільки важливою є допомога США. Якщо допомога не буде продовжена, то ця війна набуде радикально іншого характеру і піде далі", – заявила науковий співробітник Центру нової американської безпеки Андреа Кендалл-Тейлор.

За словами американських урядовців, Україні не потрібно відвойовувати всі майже 20 відсотків території, які вона втратила, щоб перемогти у війні.

Здобуття кількох стратегічних і символічних перемог, зміцнення оборони і нарощування власних можливостей для виробництва більшої кількості озброєнь може бути достатнім, щоб зміцнити позиції України, коли заклики до мирних переговорів з метою припинення війни неминуче поновляться.

Новини за темою: Погодні умови сповільнюють темп бойових дій на фронті, – ISW

Американські чиновники намагаються підготувати українців до наступного року, кажучи їм, що будь-яка допомога, яку схвалить Конгрес, навряд чи зрівняється з тими обсягами фінансування, які Вашингтон надавав у перші два роки війни.

Зеленський у США

Президент України Володимир Зеленський прибув до Вашингтона в понеділок, 11 грудня, щоб на цьому тижні провести поспішно організовані зустрічі з президентом Байденом і Конгресом, щоб обговорити подальші кроки. Обидва лідери намагатимуться продемонструвати солідарність і посилити підтримку України в критичний момент як на полі бою, так і на Капітолійському пагорбі.

"Ми не можемо дозволити Путіну перемогти. Це в наших величезних національних інтересах і міжнародних інтересах усіх наших друзів. Будь-які перебої в нашій здатності постачати Україні, безумовно, посилюють позиції Путіна, – заявив пан Байден минулого тижня, коли тиснув на Конгрес щодо нового раунду фінансування для України. 

Тим часом західні дипломати та військові стратеги кажуть, що виснаженій Україні потрібен час, щоб відновитися, і що вона, можливо, не зможе здійснити ще один значний контрнаступ до 2025 року. Про це йдеться у матеріалі газети The Wall Street Journal.

Зазначається, що Україна не змогла досягти звільнення великих територій під час літнього наступу 2023 року, а економічна та військова підтримка з боку Сполучених Штатів та Європи раптово опинилися під сумнівом, пише американське видання.

Журналісти також згадують і внутрішні політичні розбіжності, які почали зростати на тлі зниження морального духу нації.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням