USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

НАБУ оголосило в розшук екснардепа Логвинського

Екснардеп знаходиться поза межами України
Георгій Логвинський
Георгій Логвинський
Джерело: відкриті джерела

Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук екснардепа Георгія Логвинського. Він підозрюється в організації заволодіння та легалізації 54,179 млн гривень з держбюджету, повідомляє пресслужба НАБУ.

За даними відомства, екснардеп знаходиться поза межами України. Він виїхав з країни ще до того, як втратив імунітет як чоловік судді ЄСПЛ Ганни Юдківської.

Логвинський став сьомим підозрюваним у межах так званої справи "Золотого мандарину".

Справа "Золотого мандарину"

У вересні 2013 року представник "Мандарину" надіслав до ЄСПЛ заяву про стягнення з держбюджету 54,179 млн гривень як невиплаченої ПАТ "Київенерго" заборгованості за рішенням суду, яке начебто з 2009 року органами виконавчої служби не виконувалося.

Детективи НАБУ з'ясували, що на момент звернення до ЄСПЛ, все його майно та рахунки "Золотого мандарину" були арештовані через борги перед державним АТ "Родовід Банк" на суму понад 70 млн гривень, а директор цього підприємства був притягнений до кримінальної відповідальності за шахрайство.

Новини за темою: Ексглава МОЗ Степанов отримав підозру по справі щодо привласнення пів мільярда державних коштів, – ЗМІ

Підозрювані також приховали від суду той факт, що "Золотий мандарин" напередодні звернення до ЄСПЛ відступив права вимоги до ПАТ "Київенерго" на користь іншого підприємства та отримав за це 54,18 млн гривень.

Слідство вважає, що далі Логвинський домовився з керівництвом Мін'юсту і урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ підписав із компанією екснардепа декларацію про "дружнє врегулювання спору" та фактично визнав вину держави за невиконання рішення суду.

На підставі цієї декларації на користь "Мандарину", було повторно перераховано 54,179 млн гривень, але цього разу з держбюджету: "Вказані грошові кошти з використанням послуг конвертаційних центрів надалі легалізовано".

Розслідування детективи НАБУ розпочали у червні 2017 року, а у січні 2020 року повідомили про підозру шістьом учасникам схеми. Логвинський став сьомим.

Читайте також:
Міністра викрили на заволодінні державною землею. Оновлено Міністра викрили на заволодінні державною землею. Оновлено
Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін
НАБУ оголосило в розшук колишнього нардепа Руслана Демчака НАБУ оголосило в розшук колишнього нардепа Руслана Демчака
Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук