USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Ексглава МОЗ Степанов отримав підозру по справі щодо привласнення пів мільярда державних коштів, – ЗМІ

Справа стосується махінацій на поліграфкомбінаті "Україна", який тоді очолював Степанов
Максим Степанов
Ексголова МОЗ і ексдиректор ДП "Поліграфкомбінат "Україна" Максим Степанов
Джерело: Кабмін

НАБУ і САП у співробітництві з правоохоронними органами Естонії та Франції викрили масштабну схему заволодіння коштами держпідприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" на суму понад 450 млн гривень. Про це повідомляє пресслужба Бюро.

20 липня 2023 року про підозру повідомлено п'яти особам: колишньому директору та ексначальнику відділу ДП "Поліграфкомбінат", фізичній особі-пособнику злочину.

Також до Естонії скеровано документи для повідомлення про підозру двом громадянам цієї країни (директору та менеджеру підконтрольної  компанії). Кваліфікація: ч. 5 ст. 191 КК України. Ексдиректору додатково інкримінують легалізацію коштів, отриманих злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209 КК України).

Про кого йдеться

Йдеться про колишнього міністра охорони здоров'я Максима Степанова, який у 2013–2016 роках очолював ДП "Поліграфічний комбінат "Україна", пише Liga.net.

Як працювала схема

У 2013 році тодішній очільник "Поліграфкомбінату" придбав на підставних осіб естонську компанію, висловивши іноземним партнерам обов’язкову вимогу співпраці – постачання продукції через "потрібну" компанію.

Надалі організував закупівлю матеріалів для виготовлення бланків документів (паспорти громадян України, ID-карти, посвідчення водія тощо) через цю компанію.

Компанія-прокладка закупляла матеріали напряму у виробників, після чого перепродавала їх держпідприємству за завищеною у чотири-шість разів вартістю.

Упродовж 2013–2016 років через цю схему група зловмисників заволоділа коштами на суму близько пів мільярда гривень. 

При цьому ексдиректор "Поліграфкомбінату" замаскував як продаж 45% своїх акцій у підприємстві, що фактично не працювало  (фактична ринкова вартість – близько 100 тис. доларів США) іншій підконтрольній компанії за 1,35 млн доларів США.

Далі їх задекларував, чим фактично отримав можливість їх використовувати. Частину коштів у сумі 150 тисяч доларів США переведено безпосередньо на рахунки близьких осіб ексдиректора.  

Також колишній директор запатентував на підконтрольну компанію (яка використовувалась для закупівель) право інтелектуальної власності на імплантовані захисні елементи, що використовуються в українських паспортах.

Таким чином кожен громадянин, отримуючи документи, не лише переплачував вартість внаслідок завищень при закупівлях, але й "донатив" чиновника за його "інтелектуальний внесок".

Джерело: НАБУ

"Однак на початку 2022 року уряд підтримав ініціативу НАБУ, змінив технічні вимоги та зображення захисних елементів українських документів, що надало можливість позбавитись залежності від результатів "інтелектуальної праці" екскерівника поліграфкомбінату", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, ми писали, що Національне антикорупційне бюро України розшукує депутата Київської міської ради Владислава Трубіцина, якого звинувачують в отриманні хабаря розміром 1,39 мільйона гривень.

Читайте також:
Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією
Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, – В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, – В'ятрович