USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук

Сума завданих збитків державі становить понад 17 мільйонів гривень
Олег Гладковський
Олег Гладковський
Джерело: відкриті джерела

Національне антикорупційне бюро України розшукує колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, обвинуваченого у зловживаннях при закупівлі автівок для армії. Про це поінформували в пресслужбі Бюро.

Як вказує НАБУ, Гладковський і ексзаступник міністра оборони та директор департаменту Міністерства оборони обвинувачуються в організації закупівлі в межах державного оборонного замовлення вантажних автомобілів підвищеної прохідності за незаконно збільшеними цінами.

"Сума завданих збитків державі становить понад 17 мільйонів гривень", – йдеться у повідомленні.

Справа Гладковського

Ексзаступник міністра оборони Ігор Павловський, Олег Гладковський і ексдиректор департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України Андрій Араптанов у 2017 році організували закупівлю в межах державного оборонного замовлення вантажних автомобілів за цінами, які суттєво перевищували передбачені бюджетом. Виробником та постачальником цих транспортних засобів виступила компанія "Богдан Моторс", кінцевим власником якої є Гладковський.

За даними слідства, на стадії формування цих закупівель до вантажних автомобілів уряд висунув низку вимог. З-поміж іншого, обсяг робіт зі створення транспортного засобу безпосередньо в Україні з метою підтримання вітчизняного виробника мав становити не менше ніж 60%. На той момент автівки "Богдан Моторс" не відповідали цим вимогам, маючи рівень локалізації всього у 10%.

Пізніше його зменшили до 20%. Попри те що компанія-виробник не відповідала і цій вимозі, все одно отримала держзамовлення, але за умови доведення рівня локалізації до 20% до кінця 2017 року і подальшого його збільшення до 30% впродовж трьох років. 

Контракт між Міноборони та компанією-виробником передбачав часткову передоплату і фіксував неможливість перегляду ціни та граничність визначених контрактом статей калькуляції.

Усупереч цій умові, ціну збільшили, а посадовці департаменту Міноборони, відповідальні за цю закупівлю, її погодили, попередньо узгодивши це питання з Павловським. У результаті постачальнику автівок незаконно переплатили 17,44 млн гривень, що підтверджено висновками Держаудитслужби та експертизи.

19 жовтня 2019 року Вищий антикорупційний суд заарештував колишнього першого заступника секретаря РНБО з альтернативою внесення 10,6 млн гривень застави. 21 жовтня 2019 року за нього внесли заставу. Підготовче засідання у справі тривало з липня 2021 року.

А вже в березні 2022 року суд звернув заставу в користь ЗСУ і змінив запобіжний захід на особисте зобов'язання. Після цього обвинувачений перестав з'являтись на судових засіданнях. У серпні 2022 року ВАКС призначив до розгляду справу Гладковського-старшого.

Однак, за інформацією НАБУ і САП, експосадовець взагалі виїхав за кордон. Відтак, його оголосили в розшук.

Син Гладковського заарештований заочно й нібито теж за кордоном

У листопаді 2023 року Вищий антикорупційний суд заочно заарештував сина Олега Гладковського – Ігоря. Гладковському-меншому інкримінують організацію зловживань на 13 млн гривень і організацію подальшої легалізації коштів.

Нині ж, за інформацією низки ЗМІ, Ігор Гладковський перебуває поза межами України.

Читайте також:
Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень
Міністра викрили на заволодінні державною землею. Оновлено Міністра викрили на заволодінні державною землею. Оновлено
НАБУ оголосило в розшук колишнього нардепа Руслана Демчака НАБУ оголосило в розшук колишнього нардепа Руслана Демчака
Викрито групу, яка привласнила майже 160 мільйонів гривень, виділених на відновлення Харкова Викрито групу, яка привласнила майже 160 мільйонів гривень, виділених на відновлення Харкова