USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Міністра викрили на заволодінні державною землею. Оновлено

Учасники схеми заволоділи 1250 земельними ділянками загальною площею 2493 га
Чинного міністра викрили на заволодінні державною землею
Чинного міністра викрили на заволодінні державною землею
Джерело: НАБУ

Ексголову аграрного комітету Верховної Ради – чинного міністра викрили на заволодінні державною землею на 291 млн гривень та спробі заволодіння землею ще на 190 млн гривень. Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України (НАБУ).

У відомстві не називають імені фігуранта, але, за даними ЗМІ, йдеться про міністра аграрної політики і продовольства Миколу Сольського.

До складу злочинної групи на чолі з топпосадовцем входили службові особи органів Держгеокадастру, а також особи, які контролювали діяльність цих органів, так звані куратори.

Зазначається, що учасники схеми забезпечили знищення документів, на підставі яких два держпідприємства на Сумщині мали право постійного користування землею. Через їх відсутність обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок.

"Надалі за допомогою підконтрольних посадовців обласного Держгеокадастру ділянки передали у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безкоштовну землю. При цьому умовою отримання землі у власність було підписання договору про її передачу в оренду приватному агрохолдингу ще до моменту отримання", – зазначають в Національному антикорупційному бюро України.

Як повідомляється, унаслідок реалізації оборудки у 2017–2021 роках учасники схеми заволоділи 1250 земельними ділянками загальною площею 2493 га, вартість яких на момент вчинення злочину становила понад 291 млн гривень.

"Вони також здійснили спробу заволодіти 3282 га землі вартістю близько 190 млн гривень, однак їм завадили детективи НАБУ та прокурори САП, які провели обшуки та наклали на ділянки арешт", – додають у Бюро.

Наразі про підозру повідомили організатору схему, чинному міністру, двом кураторам органів Держгеокадастру та особі, яка сприяла вчиненню злочину, зазначили у відомстві.

Також триває вручення підозр іншим учасникам злочинної схеми.

Реакція Сольського

Міністр агрополітики та продовольства Микола Сольський прокоментував підозру від НАБУ.

Так, за його словами, вона стосується періоду 2017-2018 років, коли він ще був адвокатом.

"Обставини  семирічної давнини стосуються спору між державними підприємствами та фізособами, зокрема військовими АТО за землі, які були надані останнім у володіння відповідно до закону. Спори вирішуються судами, в тому числі  Верховним судом, і як мені відомо, на сьогоднішній день ряд рішень констатують  відсутність права держпідприємств на землі, які, ймовірно, має на увазі НАБУ", - зазначив Сольський.

Міністр запевнив, що буде максимально відкритим для встановлення істини, та підкреслив, що в цьому немає потреби, адже всі дані відкриті для правоохоронців, а докази та аргументи сторін перебувають на розгляді судів.

Раніше ми писали, що першому заступнику начальника ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області повідомили про підозру у перевищенні службових повноважень. Фігурант незаконно передав у власність землі неподалік Буковеля.

Читайте також:
Міністр Сольський подав у відставку Міністр Сольський подав у відставку
НАБУ оголосило в розшук колишнього нардепа Руслана Демчака НАБУ оголосило в розшук колишнього нардепа Руслана Демчака
Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук
Викрито групу, яка привласнила майже 160 мільйонів гривень, виділених на відновлення Харкова Викрито групу, яка привласнила майже 160 мільйонів гривень, виділених на відновлення Харкова