USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Мінкульт визнав пересувний цирк критично важливим для економіки: Його працівники отримають бронювання від мобілізації

Також критично важливими визнали телеканали телемарафону та деякі заклади культури
цирк
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Міністерство культури та інформаційної політики України внесло державне підприємство "Дирекція пересувних циркових колективів" до переліку критично важливих для функціонування економіки. Про це йдеться у наказі Мінкульту.

Згідно з ним, "Дирекція пересувних циркових колективів" має важливе значення для галузі національної економіки у сфері культури та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Також на сайті міністерства є ще низка наказів, в яких підтверджується статус критично важливого підприємства для цирків: ДП "Державна циркова компанія України", ДП "Національний цирк України", ДП "Запорізький державний цирк", ДП "Харківський державний цирк ім. Ф.Д. Яшинова", ДП "Одеський державний цирк" та ДП "Львівський державний цирк".

Хто ще потрапив до переліку?

Також критично важливими визнали телеканали, які беруть участь у телемарафоні "Єдині новини".

Згідно з наказами Мінкульту, встановлено, що ТОВ "Ми-Україна" (телеканал "Ми-Україна"), ТОВ "ТРК "Студія 1+1" (телеканал "1+1"), ТОВ "МК ТРК" (телеканал ICTV), ПрАТ "Телеканал "Інтер" (телеканал "Інтер"), державне підприємство "Парламентський телеканал "Рада" (телеканал "Рада") та Акціонерне товариство "Національна суспільна телерадіокомпанія України" (телеканал "Суспільні новини") відповідають критеріям підприємства, установи та організації, що є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, і підтвердило цей статус.

Загалом з початку 2024 року такий статус надано та підтверджено: представництву Британської телерадіомовної корпорації (ВВС), Українському національному інформаційному агентству "Укрінформ", ТОВ "Новий канал", ТОВ "Старлайн медіа", ТОВ "Телеканал СТБ", ТОВ "Хмарочос медіа", ТОВ "УНІАН ТБ", представництву Deutsche Welle, ПрАТ "ТК "ТЕТ", ТОВ "ТРК "НБМ", а також Національній спілці журналістів України та низці інших підприємств, установ та організацій у сфері відання Мінкультури.

Раніше Міністерство культури України також визнало ДП "Національна опера України", Національний Музей Тараса Шевченка, заповідник Софія Київська та заповідник Чернігів Стародавній критично важливими підприємствами, установами, організаціями для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Варто зазначити, що працівники підприємств, які вважають критично важливими для економіки, підлягають бронюванню від мобілізації.

Загалом за даними Інтерфакс-Україна, станом на лютий 2024 року в Україні було 143 підприємства, установи та організації у сфері культури та інформаційної політики, які є критично важливими для функціонування економіки й забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Бронювання від мобілізації

Раніше ми повідомляли, що У Верховній Раді готують нові правила бронювання від мобілізації. Депутати пропонували встановити щомісячний фіксований платіж, після сплати якого підприємство зможе забронювати працівника, незалежно від посади.

Згодом голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха заявив, що у Верховній Раді може з’явитись законопроєкт про економічне бронювання.  У планах було дві моделі. Перша модель – це, власне, модель, яка народилася в Офісі президента, про те, що особи, які мають зарплату більше ніж 35 тисяч гривень, можуть бути заброньованими від мобілізації. Друга – це модель про сплату додаткового військового збору за кожну заброньовану особу, незалежно від її посади, заробітної плати чи якихось інших критерій.

За словами Наталухи, розмір цього військового збору становить 20 тисяч гривень за кожну заброньовану особу.

В середині березня народний депутат Сергій Демченко повідомив, що бронь від призову отримають усі поліцейські.

Читайте також:
Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Київський картонно-паперовий комбінат може припинити роботу через мобілізацію чоловіків Київський картонно-паперовий комбінат може припинити роботу через мобілізацію чоловіків
Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям