USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Стартував відбір проєктів для реставрації культурних пам’яток України

У відборі візьмуть участь проєкти, які відповідатимуть встановленим законодавством вимогам
церква реставрація
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні оголосили відбір проєктів робіт з реставрації, консервації, ремонту пам’яток культурної спадщини. У відборі візьмуть участь проєкти, які відповідатимуть встановленим законодавством вимогам, повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики України.

У відомстві пояснили, що у зв’язку з викликами, пов’язаними з триваючою російською агресією, впродовж 2024 року пріоритетними при розподілі коштів у пріоритеті будуть такі напрямки:

  • роботи, на яких розпочали в попередні роки, в тому числі завершення проєктів робіт з реставрації, консервації, ремонту, невідкладних протиаварійних та консерваційних робіт на пам’ятках культурної спадщини, розпочатих у попередні роки і які перебувають на фінальній стадії робіт (не більше 20% до завершення);
  • включеним до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (для пам’яток культурної спадщини);
  • щодо об’єктів, що перебувають в аварійному стані;
  • проєкти робіт з встановлення та ремонту інженерних мереж на пам’ятках та їхні території, закладах культури (системи протипожежного захисту, водопостачання, опалення тощо);
  • проєкти з протиаварійних та невідкладних консерваційних робіт на об’єктах, що постраждали внаслідок російської збройної агресії.
Новини за темою: Україна вперше увійшла до Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Раніше

До речі, у червні минулого року в церкві Святої Трійці в місті Жовква Львівської області, що належить до восьми дерев’яних храмів України, які входять до спадщини ЮНЕСКО, змонтували відреставрований іконостас. Реставрацію храму XVIII ст., яка тривала понад чотири роки, майже завершили.

А в грудні 2023 Комітет ЮНЕСКО із захисту культурної спадщини в разі збройного конфлікту вніс ще п'ять об'єктів культурної спадщини України до Міжнародного переліку культурних цінностей, що перебувають під тимчасово посиленим захистом.

Від початку повномасштабного вторгнення окупанти пошкодили або зруйнували понад 1700 об'єктів культурної інфраструктури та понад 900 пам'яток культурної спадщини.

Читайте також:
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР