USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Топпосадовці часів Януковича Табачник і Ворона отримали заочні вироки від СБУ за держзраду

Обидва зрадники переховуються на території Російської Федерації й тимчасово окупованій території України
Табачник

Дмитро Табачник

Джерело: відкриті джерела

Завдяки доказовій базі Служби безпеки України 15 років тюремного ув’язнення заочно отримав ексміністр освіти та науки Дмитро Табачник і 12 років заочно – колишній очільник Державної реєстраційної служби Дмитро Ворона. Також у засуджених конфіскували їхнє майно на понад 200 млн гривень, повідомили в пресслужбі СБУ.

За даними спецслужби, обидва зловмисники переховуються на території Російської Федерації і тимчасово окупованій території України, де проводять підривну діяльність проти нашої держави.

"Експосадовці перебувають на прямому зв’язку з кадровим співробітником 9-го управління Департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ Олегом Козловим. За його координації Табачник регулярно надавав окупантам власні прогнози щодо розвитку суспільно-політичної ситуації в Україні після початку повномасштабного вторгнення Росії. І за вказівкою агресора консультував гауляйтерів Сальдо й Балицького з питань проведення псевдореферендумів у тимчасово окупованих районах Херсонської та Запорізької областей", – йдеться у дописі.

Ще одним завданням Табачника було надання місцевим колаборантам "методичної" допомоги з переформатування освітньої галузі за російськими "стандартами". За співпрацю з окупантами ексміністра призначили "радником" Балицького та включили до складу місцевого осередку путінської партії "Єдина Росія".

Дмитро Ворона також був радником Балицького – підготував звернення до очільника Кремля, в якому пропонував нагородити російських військових та колаборантів, що брали учать у захопленні частини території на півдні України.

"Також допомагав загарбникам створювати окупаційні органи РФ, зокрема формувати штат однодумців. Згодом переїхав до Москви. Обидва зрадники причетні до численних фактів розграбування майна місцевих аграріїв та захоплення їхніх підприємств", – додали правоохоронці.

На підставі зібраних доказів суд визнав Табачника та Ворону винними за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Судовий розгляд відбувався у спеціальному судовому провадженні in absentia (за відсутності обвинуваченого). Наразі тривають комплексні заходи для притягнення засуджених до відповідальності.

Більше про Табачника й Ворону

Колишній міністр освіти та науки Дмитро Табачник, якого підозрюють у державній зраді, є співзасновником будівельної компанії в окупованому Криму, яка зареєстрована за російським законодавством.

Це не єдиний бізнес Табачника, пов'язаний із Росією. Журналісти раніше дізналися, що з 2019 року ексміністр володіє часткою в компанії "Ліель-ФМ", що спеціалізується на посередництві в торгівлі. Фірма зареєстрована в Москві. Детальніше ми писали тут.

У січні 2023 року в Україні майно ексміністра освіти та науки арештували.

До того ж президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким набуло чинності рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 листопада 2023 року "Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". Оновлені санкції терміном на 10 років запроваджуються серед інших й проти колишнього міністра освіти та науки Табачника.

Щодо Дмитра Ворони, то наприкінці 2022 року його призначили так званим "сенатором РФ – представником виконавчого органу влади Запорізької області". На цій "посаді" координував захоплення українських підприємств на тимчасово окупованій території Запоріжжя.

Дмитро Ворона
Джерело: відкриті джерела

Зрадник добровільно допомагав росіянам формувати окупаційні адміністрації на Запоріжжі. Суд наклав арешт на майно Ворони на десятки мільйонів гривень. Того ж року його оголосило в розшук Міністерство внутрішніх справ. До речі, у 2011 році Віктор Янукович призначав Ворону на посаду заступника голови МВС, який керує роботою апарату міністерства. 

У 2023 році Дмитру Вороні оголосили підозру в пособництві РФ.

Читайте також:
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння
Роботодавець може звільнити працівника за колабораціонізм: Рада ухвалила закон Роботодавець може звільнити працівника за колабораціонізм: Рада ухвалила закон
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ