USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Молдова заявила про готовність вступити до Євросоюзу без Придністров'я

Влада в Кишиневі хоче мирного врегулювання придністровського конфлікту, зберігаючи при цьому європейський шлях країни
Молдова ЄС
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У Молдові допускають вступ до Євросоюзу без Придністров’я, продовжуючи пошук шляху вирішення цього конфлікту вже після вступу країни до блоку. Про це заявили у Міністерстві закордонних справ країни, передає NewsMaker.

"Лівобережжя Дністра є складовою Республіки Молдова, і влада в Кишиневі хоче мирного врегулювання придністровського конфлікту, зберігаючи при цьому європейський шлях країни. Наша головна мета – вступити до ЄС як реінтегрована країна", – йдеться у коментарі МЗС.

У відомстві також вказують на допустимість іншого варіанта інтеграції до Європейського Союзу.

"Іншим варіантом могло б стати приєднання до ЄС тієї частини території, яка знаходиться під контролем законної та легітимної влади Кишинева, про що раніше сказав Верховний представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель, – з подальшим вирішенням конфлікту. На полях саміту Європейської політичної спільноти 1 червня європейський чиновник заявив, що придністровський конфлікт не є перешкодою для вступу Республіки Молдова в ЄС, наголосивши, що подібні ситуації вже були. Таким чином, якщо Республіка Молдова не вступить до ЄС як реінтегрована країна, влада Кишинева разом із міжнародними партнерами продовжуватиме шукати шляхи вирішення придністровського конфлікту навіть після приєднання до ЄС", – йдеться у повідомленні.

Молдова закликала Росію вивести війська з Придністров'я

2 грудня 2022 року Молдова закликала Росію вивести свої війська з тимчасово окупованого Придністров’я. Про це на засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ сказав віцепрем'єр Молдови Ніку Попеску.

"Незаконна присутність російських збройних сил порушує суверенітет та нейтральний статус Молдови. Ми рішуче закликаємо до повного та беззаперечного виведення російських військових з території Республіки Молдова відповідно до зобов'язань, взятих Росією у 1999 році на саміті ОБСЄ у Стамбулі", – зазначив Попеску.

Віцепрем'єр Молдови закликав звернути увагу на склад боєприпасів під Ковбасною. За його словами, цей склад несе загрозу всьому регіону і має бути ліквідований за допомогою належних міжнародно визнаних процедур.

А політичний експерт Іван Капсамун в ефірі UWN заявив, що Україні не буде важко допомогти Молдові звільнити Придністров’я, тому що сил, з військової точки зору, на території невизнаної республіки у РФ мінімально.

Читайте також:
ЄС ухвалив план України для Ukraine Facility ЄС ухвалив план України для Ukraine Facility
ДП ДП "Документ" надалі видаватиме паспорти чоловікам за кордоном: Рада ухвалила закон
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
Не виключено, що Росія може атакувати атомні електростанції в Україні, – Зеленський Не виключено, що Росія може атакувати атомні електростанції в Україні, – Зеленський