USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

Не виключено, що Росія може атакувати атомні електростанції в Україні, – Зеленський

Президент закликав Євросоюз надати Києву засоби ППО для захисту критичних об'єктів
Зеленський
Джерело: Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський не виключив, що українські атомні електростанції можуть перебувати під загрозою через російські обстріли. Про це він сказав під час виступу на саміті Євроради.

Глава держави розповів європейським колегам, що Росія вже знищила майже всю українську теплову енергетику. Терористичних атак зазнає й обладнання гідроелектростанцій, а також газова інфраструктура.

"Росія не відмовляється від радіаційного шантажу і, зокрема, продовжує жорстоко гратися з безпекою Запорізької АЕС. Ми не виключаємо, що інфраструктура інших наших атомних електростанцій і розподільчих мереж також перебуває під загрозою з боку російського терору", – додав він.

Новини за темою: Запорізьку АЕС атакували ударні безпілотники, – МАГАТЕ

За словами президента, зупинити російські атаки можуть тільки системи ППО, такі як Patriot, IRIS-T, SAMP-T, NASAMS.

"Російська армія відчуває свою силу практично в усьому, що належить до збройного компонента. І саме завдяки цій силі – в артилерії, в техніці, в умінні діяти в небі – вони чинять на нас тиск на фронті і поступово рухаються. Путін тепер сподівається, що йому вдасться домогтися успіху у своєму контрнаступі, і єдиним корінням цієї надії є брак зброї серед наших солдатів", – зазначив український лідер.

Зеленський також дорікнув Євросоюзу в тому, що Україна поки що не побачила мільйона артилерійських снарядів, про які так багато говорили. І інші ініціативи також поки що не реалізовані повною мірою.

Глава держави також прямо сказав, що червень – це вдалий час, щоб фактично почати переговори з Україною про членство в ЄС.

ППО для України

Ми раніше писали, що на саміті Європейського Союзу погодили активізацію поставок військової допомоги Україні, зокрема систем ППО, артилерійських снарядів і ракет.

Також блок рішуче засудив повітряні та ракетні атаки Росії проти цивільного населення і цивільної та критичної інфраструктури України, включно з нещодавніми обстрілами енергетичного сектора.

Як відомо, Росія останнім часом активізувала повітряні атаки по українській критичній інфраструктурі, включно з енергетичними об'єктами, що забезпечують цивільних споживачів.

Зокрема, нещодавно рашисти знищили одну з найпотужніших теплоелектростанцій України в Трипіллі Київської області.

Пізніше президент України Володимир Зеленський розповів, що станція була під захистом ППО, однак на тлі дефіциту ракет до систем протиповітряної оборони росіянам вдалося її знищити. За словами глава держави, силам ППО вдалося збити частину ракет, але деякі цілі досягли станції, оскільки під час атаки закінчився боєкомплект до установок протиповітряної оборони.

Читайте також:
Виробник пластикової тари з Харківщини почав виготовляти дрони для ударів по тилу в РФ, - WSJ Виробник пластикової тари з Харківщини почав виготовляти дрони для ударів по тилу в РФ, - WSJ
На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень
Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання