USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Мін'юст розпочинає конфіскацію активів VS Energy, серед яких готелі, вісім обленерго та ТРЦ у Києві

Міністерство збирається в суді довести, що заступник голови Держдуми Федеральних зборів РФ Бабаков є одним із бенефіціарів компанії VS Energy
конфіскація активів
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела
Міністерство юстиції подало до Вищого антикорупційного суду позов про застосування санкції у вигляді стягнення активів групи VS Energy російських олігархів Олександра Бабакова, Михайла Воєводіна та Євгена Гінера. Про це повідомила голова департаменту санкційної політики Мін'юсту Інна Богатих.

У разі конфіскації держава забере корпоративні права у восьми обленерго, шести готелів, двох металургійних заводів, одного з ТРЦ у Києві та ще 31 компанії. До того ж держава може забрати близько 2,5 млн доларів.

Так, Багатих зазначила, що Мін'юст збирається в суді довести, що заступник голови Держдуми Федеральних зборів РФ Бабаков є одним із бенефіціарів компанії VS Energy, а Воєводін та Гінер – його діловими партнерами.

За її словами, заступник голови Державної думи Федеральних зборів РФ Бабаков є одним із бенефіціарів компанії VS Energy International N. V. (Нідерланди), що володіє низкою активів в Україні в енергетиці, металургії та фінансах, публічно висловлювався за призначення смертної кари громадянам іноземних держав, які чинять опір агресії Росії, і за визнання полку "Азов" терористичною організацією. Крім того, він "відповідає за політичну складову в злочинному механізмі, здійснює комунікацію з представниками політичних еліт, спецслужбами Росії і лобіює інтереси угруповання серед керівництва РФ".

До того ж Багатих нагадала, що Бабакова у квітні 2014 року занесли до санкційного списку Євросоюзу через дії РФ у Криму.

Вона уточнила, що в позові 158 сторінок і додатки з підтвердженнями (45 томів на 11,3 тис. сторінках).

"Позов ґрунтується на доказах, що отримані в рамках кримінальних проваджень, інформації розвідувальних, антикорупційних органів, інших державних установ, громадських організацій та публічній інформації", – додає Багатих.

Водночас сама VS Energy зазначає, що її кінцевими бенефіціарами є громадяни Євросоюзу Вілліс Дамбінс, Валтс Вігантс, Артурс Альбергс (Латвія), а також Олег Сізерман та Марина Ярославська (Німеччина).

Конфісковані активи РФ в Україні

Додамо, що раніше Вищий антикорупційний суд конфіскував частину активів колаборанта, колишнього мера Херсона Володимира Сальдо, який наразі є ватажком окупаційної адміністрації захопленої частини Херсонської області. Серед конфіскованих активів – компанія ПАТ "Каштан", яка займається видобутком декоративного та будівельного каменю, вапняку та інших матеріалів, а також 30% транспортної компанії "Дельта Сервіс".

Було конфісковано кілька об'єктів нерухомості зрадника. Зокрема, готель і триповерховий будинок у Херсоні, квартири в Херсоні та Одесі, квартири в Ялті, квартиру з двома паркомісцями в Ореанді. Вилучили у Сальдо й автомобіль Volvo XC90 та п'ять земельних ділянок в Херсоні.

Також Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про конфіскацію українських активів російських олігархів Ігоря та Аркадія Ротенбергів, Олександра Скоробогатька та Олександра Пономаренка. Серед конфіскованих активів і ТРЦ Ocean Plaza у Києві.

Конфісковані активи РФ за кордоном

У Європейському Союзі вже склали план, як законно передати Києву щонайменше 33,8 мільярда євро заморожених активів Центрального банку Росії. Кошти планують спрямувати на відбудову України.

Сполучені Штати теж розв'язують питання передачі вилучених російських активів Україні. Там ще 29 червня 2022 року міжнародна група з блокування російських активів повідомила, що за 100 днів роботи заблокувала активи росіян, які перебувають під санкціями через воєнну операцію Росії в Україні, на суму понад 30 млрд доларів. У Мін'юсті США своєю чергою заявили про намір направити всі вилучені у росіян активи на потреби України.

Читайте також:
Конфіскація російських активів: Малюська назвав три сценарії Конфіскація російських активів: Малюська назвав три сценарії
Посли Євросоюзу погодили відправку заморожених російських активів Україні Посли Євросоюзу погодили відправку заморожених російських активів Україні
Палата представників США проголосувала за законопроєкт про використання для України заморожених активів РФ Палата представників США проголосувала за законопроєкт про використання для України заморожених активів РФ
Прибуток від заморожених активів Росії навряд чи спрямують на закупівлю зброї для України, – ОП Прибуток від заморожених активів Росії навряд чи спрямують на закупівлю зброї для України, – ОП