USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

ВАКС дозволив конфіскувати ТРЦ Ocean Plaza у Києві, який належав російському олігарху

ВАКС дозволив конфіскувати українські активи олігархів РФ Ігоря та Аркадія Ротенбергів, Олександра Скоробогатька та Олександра Пономаренка
ТРЦ Ocean Plaza

Ocean Plaza

Джерело: відкриті джерела

Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про конфіскацію українських активів російських олігархів. Серед конфіскованих активів і ТРЦ Ocean Plaza у Києві. Про це повідомили у ВАКС.

"Колегія суддів Вищого антикорупційного суду задовольнила адміністративний позов Міністерства юстиції України до російського олігарха та його сина, а також ще двох російських громадян щодо конфіскації їхніх українських активів", – розповіли у суді. 

Таким чином рішенням суду стягнуто в дохід держави активи, щодо яких відповідачі  здійснювали права, тотожні до права розпорядження ними. Йдеться про 100% статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю "Авангард-Віларті", право на яке зареєстроване в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за компаніями "Оушен Плаза Проджект (Кіпр) ЛТД" (Ocean Plaza Project (Cyprus) Limited) та "Ітодер Інвестментс Лімітед" ("Ethoder Investments Limited").

Також конфісковані активи Олександра Пономаренка та  Олександра Скоробогатька, які мали частку статутного капіталу ТОВ "Авангард-Віларті", а також частку у ТОВ "Інвестиційний союз "Либідь".

Рішення суду набере чинності через 10 днів, якщо сторона відповідача не захоче оскаржити його в апеляційному порядку.

Що цьому передувало

На початку березня Міністерство юстиції України подало позов до Вищого антикорупційного суду про конфіскацію активів чотирьох російських олігархів, зокрема Аркадія Ротенберга, якому належить більша частина активів київського ТРЦ Ocean Plaza. 

Активи хочуть конфіскувати в Ігоря та Аркадія Ротенбергів, Олександра Скоробогатька та Олександра Пономаренка.

Мін'юст просить у ВАКС стягнути в дохід держави:

  • 100% частки статутного капіталу ТОВ "Авангард-Віларті";
  • 66,65% частки статутного капіталу ТОВ "Інвестиційний Союз "ЛИБІДЬ".

"ІС "Либідь" є формальним власником торговельно-розважального центру Ocean Plaza в Києві і своєю чергою належить ТОВ "Авангард-Вілартi".

Новини за темою: Фінансував випробування ракет РФ. В Україні заарештували активи російського бізнесмена Сердюка

Ситуація з Ocean Plaza

Після початку повномасштабної війни ТРЦ призупиняв роботу. Пізніше пресслужба одного з магазинів, який орендував приміщення в торговому центрі, повідомила, що Ocean Plaza остаточно закривається.

Як виявилося, мажоритарним власником (51% акцій) ТРЦ Ocean Plaza є російська компанія, яка належить сім'ї та партнерам російського олігарха Аркадія Ротенберга.

Влітку минулого року рахунки ТОВ "Інвестиційний Союз "ЛИБІДЬ", яка є власником ТРЦ, було заарештовано, проте в серпні суд скасував арешт, після чого стало можливим відкриття торгового центру.

У листопаді Ocean Plaza все ж відкрився.

Читайте також:
В Міненерго не розглядають питання щодо підвищення тарифів на електрику, – Галущенко В Міненерго не розглядають питання щодо підвищення тарифів на електрику, – Галущенко
З початку повномасштабного вторгнення понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони З початку повномасштабного вторгнення понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони
Брюссель заявив про ще 5 млрд євро прибутку від російських активів, але є нюанс Брюссель заявив про ще 5 млрд євро прибутку від російських активів, але є нюанс
Кешбек за купівлю українських товарів може зʼявитися у торговельних мережах вже влітку Кешбек за купівлю українських товарів може зʼявитися у торговельних мережах вже влітку