USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Міністр культури Ткаченко подав у відставку. На його місце вже є нова кандидатура

Поки ще очільник Мінкульту сам приніс прем'єру заяву на звільнення
Ткаченко
Олександр Ткаченко
Джерело: відкриті джерела

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко написав заяву на звільнення. Про це він повідомив у своєму телеграм-каналі.

Ткаченко заявив, що сам приніс заяву прем'єр-міністру Денису Шмигалю ввечері 20 липня. За його словами, він прийняв рішення звільнитися "через хвилю непорозуміння щодо важливості культури під час війни".

"Культура під час війни важлива, бо це війна не тільки за території, а за людей, а люди – це наша памʼять, історія, мова, творчість попри війну, спадщина і минуле заради майбутнього. І приватні, і бюджетні кошти під час війни на культуру не менш важливі, ніж на дрони, тому що культура – це щит нашої ідентичності і наших кордонів. І це принципова моя позиція проти інших", – заявив Ткаченко.

Скандал з Ткаченком

Скандал щодо міністра культури Олександра Ткаченка виник після того, як стало відомо, що "Мультимедійна платформа іномовлення України", якій належить телеканал "Дім" та UATV, профінансує виробництво 53 українських фільмів та серіалів.

Було укладено 17 контрактів на понад 150 млн гривень.

Кошти планували виділити на ігрові телесеріали та документальні проєкти від 32 вітчизняних продакшенів.

Серед переможців конкурсу – проєкт компанії "Прототип Продакшн", якою володіє телеведучий Юрій Горбунов.

Новини за темою: Український дубляж буде збережено: Депутати вилучили із законопроєкту про англійську мову норми про кіно і ТБ

Наприклад, на створення драмеді "Інгулець" держава виділила 33 мільйони гривень. За словами Горбунова, це "зовсім невеликі кошти" для серіалу на 24 серії. До речі, прототипом головного героя став політик Олександр Поворознюк.

Серед переможців також проєкти "Чотири вікна", "Позивний Тамада",  "Невістка прокурора" за 8 млн гривень; "ОПГ" за 15 млн гривень, "Віті треба вийти" тощо.

Це викликало величезне обурення у соціальних мережах. Користувачі писали, що під час війни недоцільно виділяти такі кошти на розваги.

Хто може стати новим міністром культури

Народний депутат Олексій Гончаренко повідомив, що, за його інформацією, новим міністром культури стане Олеся Островська-Люта.

На цей час вона очолює "Мистецький арсенал".

Олеся Островська-Люта
Джерело: The Ukrainians

Що про неї відомо

Олеся Островська-Люта народилася 5 серпня 1978 року у Львові.

У 1994 році вступила до Національного університету Києво-Могилянська академія, де у 2000-му закінчила магістратуру за спеціальністю "Культурологія".

Почала працювати перекладачем з польської мови на воркшопах з цифрового мистецтва.

З 1998-го до 1999 року працювала офіс-менеджером Міжнародного фонду "Відродження".

З 2003 року була помічником директора благодійного фонду "Центр сучасного мистецтва".

У 2007 році працювала менеджером піар-агенції Pillar PR.

З 2008-го по 2014 рік була керівником проєктів та програм благодійного фонду "Розвиток України".

З 2010-го по 2014 рік також очолювала правління фундації "Центр сучасного мистецтва".

У 2010-му та 2012 році була членом журі премії Казиміра Малевича, у 2011-му очолювала журі Української панорами кінофестивалю "Молодість".

З 2014 року працювала першим заступником міністра культури в уряді Арсенія Яценюка.

З кінця 2014 року Островська-Люта очолювала відділ аналітики експертної компанії pro.mova.

У липні 2016 року Островська-Люта перемогла у конкурсі на посаду директора комплексу "Мистецький арсенал". Як свою програму вона запропонувала перетворити "Мистецький арсенал" на креативний кластер, що складатиметься із мистецьких лабораторій – літературної, театральної, музичної та освітньої.

З липня 2016 року призначена директором державного підприємства Національний культурно-мистецький та музейний комплекс "Мистецький арсенал" Державного управління справами.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот