USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Менеджери російського олігарха Григоришина завдали бюджету України 43 млн гривень збитків: СБУ розслідує справу

Оборудку викрили ще до початку повномасштабного вторгнення
СБУ
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Керівництво запорізького заводу електрообладнання, яким до листопада 2022 року володів олігарх з Росії Костянтин Григоришин, завдало бюджету України масштабних збитків. Так, менеджери підприємства, занижуючи коефіцієнт для сплати земельного податку, не сплатили в бюджет країни 43 млн доларів. Спецслужба викрила схему, винним висунута підозра.

Правоохоронці зазначають, що впродовж 2018–2021 років топменеджмент заводу організував схему виведення "в тінь" бюджетних коштів у вигляді несплати земельного податку. Таким чином оборудка завдала державі збитків на понад 43 млн грн. Згодом організатори схеми поетапно перевели цю суму на рахунки холдингових компаній Григоришина на території РФ.

А от для маскування незаконних транзакцій фігуранти оформлювали їх як погашення фінансових зобов’язань заводу перед компаніями російського олігарха.

"Щоб реалізувати злочинну схему, керівництво запорізького підприємства штучно занижувало коефіцієнт для сплати земельного податку. Для цього фігуранти вносили недостовірні відомості до фінансово-господарської та звітної документації", – йдеться у матеріалах Служби безпеки України. 

Додамо, що оборудку викрили ще до початку повномасштабного вторгнення. Тоді Служба безпеки ініціювала проведення судово-економічних експертиз. Наразі відповідні висновки експертів підтвердили факти незаконної діяльності фігурантів.

На підставі всіх наявних доказів фінансовому директору та головному бухгалтеру підприємства повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податку, вчинене службовою особою підприємства в особливо великому розмірі за попередньою змовою групою осіб);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 (службове підроблення, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

"З 2022 року за рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку це підприємство перейшло у держвласність на період воєнного стану як стратегічний об’єкт промисловості України", – зазначили в СБУ.

Наразі тривають слідчі дії. 

Додамо

Днями підозру отримав міністр енергетики РФ Микола Шульгінов, який "підключив" бази окупантів до захоплених електростанцій на Херсонщині. Російському чиновнику загрожує 10 років ув'язнення.

Також Служба безпеки України затримала колаборантку, яка запроваджувала російські освітні стандарти в херсонських університетах. Правоохоронці з’ясували, що зловмисниця виконувала вказівки гауляйтера Сальдо щодо запровадження російських "стандартів" освіти в окупованій частині на півдні регіону. Для цього займалася "переформатуванням" документообігу в захопленому виші згідно з вимогами Міносвіти РФ.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар
У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали