USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Запроваджувала російські освітні стандарти в херсонських університетах: СБУ затримала колаборантку

Зловмисниця виконувала вказівки гауляйтера Сальдо щодо запровадження російських "стандартів" освіти
колаборантка_4
Колаборантка
Джерело: Telegram СБУ

На Херсонщині затримали колаборантку, яка після окупації міста підтримала російських загарбників та погодилась очолити відділ документообігу ("канцелярію", – ред.) у захопленому на той час місцевому університеті. Про це інформує пресслужба СБУ.

Правоохоронці з’ясували, що зловмисниця виконувала вказівки гауляйтера Сальдо щодо запровадження російських "стандартів" освіти в окупованій частині на півдні регіону. Для цього займалася "переформатуванням" документообігу в захопленому виші згідно з вимогами Міносвіти РФ.

До того ж колаборантка отримала російський паспорт та "голосувала за приєднання" Херсонщини до складу країни-агресора та активно брала участь у пропагандистських заходах місцевої окупаційної адміністрації, де закликала херсонців підтримати загарбників у війні проти України.

"Зловмисниця масово поширювала кремлівські наративи на власній сторінці в заборонених "Однокласниках". Там вона героїзувала бойовиків окупаційних угруповань РФ та виправдовувала тимчасове захоплення Криму", – йдеться в повідомленні.

Після звільнення Херсона прихильниця рашизму залишилася у місті та продовжила періодично "розганяти" ворожу інтернет-пропаганду. Співробітники СБУ задокументували злочинні дії фігурантки, встановили її місцезнаходження і затримали у власному помешканні.

Під час обшуків в її квартирі вилучили:

  • документи, які підтверджують роботу на окупантів у виші;
  • фото зловмисниці з російськими військовими у захопленому Херсоні;
  • прокремлівську символіку та інші докази незаконної діяльності.

Колаборантці повідомили про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників). Зловмисниці загрожує до п'яти років тюрми з конфіскацією майна. Наразі вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу та додаткової кваліфікації злочинних дій фігурантки.

Додамо, напередодні у Харкові затримали доцента університету, який корегував ракетні удари РФ та здавав позиції. Правоохоронці вже встановили, що викладач фотографував місця влучання російських ракет і розповідав окупантам, де знаходяться військові та волонтери.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар
У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали