USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

SpaceX могла вимкнути інтернет на Тайвані, порушивши договір з урядом США, – WSJ

Тайвань використовує військові супутники Starshield від SpaceX, що надають послуги розвідувальним і військовим відомствам
Ілон Маск
Джерело: відкриті джерела

Американська компанія SpaceX Ілона Маска могла заблокувати супутниковий інтернет на Тайвані, тим самим порушивши угоду з урядом США. Про це пише The Wall Street Journal.

Американський конгресмен Майк Ґаллахер надіслав листа Ілону Маску, оскільки джерела повідомили очолюваному ним комітету, що супутниковий інтернет неактивний на Тайвані.

"SpaceX, можливо, припиняє надавати послуги широкосмугового доступу до інтернету на Тайвані та навколо нього, можливо, порушуючи договірні зобов'язання SpaceX з урядом США", – написав Ґаллагер у листі, що є в розпорядження WSJ.

У ньому законодавець висловив занепокоєння, зокрема про військовий персонал Сполучених Штатів у разі "китайської військової агресії проти Тайваню". Конгресмен вимагає надати інформацію про роботу супутників до 8 березня.

Як зазначається, Тайвань використовує військові супутники Starshield від SpaceX, що надають послуги розвідувальним і військовим відомствам. Уряд США витратив на цей проєкт понад 100 млн доларів.

Не тільки на Тайвані

Нагадаємо, раніше SpaceX "вжила заходів", щоб українські військові не могли використовувати інтернет Starlink для керування безпілотниками під час війни з Росією. Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву президента SpaceX. 

Пізніше американський підприємець і засновник SpaceX Ілон Маск сам відповів на чисельні заклики не обмежувати роботу Starlink в Україні:

"Starlink – це комунікаційна магістраль України, особливо на передовій, де майже всі інші інтернет-з'єднання були знищені. Але ми не допустимо ескалації конфлікту, яка може призвести до Третьої світової війни", – написав він.

Вже напочатку 2024 року ЗМІ повідомили, що російська армія почала використовувати супутникові системи Starlink і їхня кількість у руках окупантів, схоже, зростає.

Як виявилося, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров комунікував з Ілоном Маском щодо використання російськими окупантами систем супутникового зв'язку Starlink на фронті ще до того, як питання набуло публічного резонансу

Чи може SpaceX відключити Starlink на тимчасово окупованій території України? Федоров розповів, що така можливість є, "але для нас це також буде катастрофічно".

Читайте також:
Хімічна зброя проти України: США підтвердили використання РФ забороненої хімічної речовини хлорпікрину Хімічна зброя проти України: США підтвердили використання РФ забороненої хімічної речовини хлорпікрину
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства
Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану
Уряд США дозволив проводити розрахунки з російськими банками. Тимчасове послаблення стосується сфери енергетики Уряд США дозволив проводити розрахунки з російськими банками. Тимчасове послаблення стосується сфери енергетики