USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Компанія Neuralink Ілона Маска підозрюється у жорстокому поводженні з тваринами, - розслідування

Через прагнення Маска отримати швидкі результати вчені припускалися помилок і знищили сотні тварин
Маск
Ілон Маск
Джерело: відкриті джерела

Компанія Neuralink Ілона Маска, що займається виробництвом медичного приладдя, перебуває під федеральним розслідуванням щодо можливого жорстокого поводження з тваринами. Про це йдеться у статті Reuters.

Видання зазначає, що Neuralink Corp розробляє мозковий імплантат, який сподівається допомогти паралізованим людям знову ходити та вилікувати інші неврологічні захворювання. Федеральне розслідування, про яке раніше не повідомлялося, було розпочато в останні місяці Генеральним інспектором Міністерства сільського господарства США на прохання федерального прокурора.

Я розповів журналістам чиновник знайомий зі справою, розслідування зосереджено на порушеннях Закону про добробут тварин, який регулює те, як дослідники поводяться з деякими тваринами та тестують їх.

Автори публікації зазначають, що закони США не вказують, скільки тварин компанії можуть використовувати для досліджень, і вони дають вченим значну свободу дій для визначення, коли та як використовувати тварин в експериментах.

"Neuralink пройшов усі перевірки своїх об’єктів USDA, як свідчать нормативні документи. Загалом компанія вбила близько 1500 тварин, у тому числі понад 280 овець, свиней і мавп, після експериментів з 2018 року, згідно із записами, перевіреними Reuters і джерелами, які безпосередньо знайомі з операціями компанії з тестування тварин. Джерела охарактеризували цю цифру як приблизну, оскільки компанія не веде точних записів про кількість протестованих і вбитих тварин. Neuralink також проводив дослідження на щурах і мишах", - йдеться у статті.

Водночас журналісти наголошують, що загальна кількість загиблих тварин не обов’язково вказує на те, що Neuralink порушує правила чи стандартну дослідницьку практику.

"Багато компаній регулярно використовують тварин в експериментах для покращення охорони здоров’я людей, і вони стикаються з фінансовим тиском, щоб швидко вивести продукти на ринок. Тварин зазвичай вбивають після завершення експериментів, часто для того, щоб їх можна було досліджувати посмертно для дослідницьких цілей. Але нинішні та колишні співробітники Neuralink кажуть, що кількість смертей тварин вище, ніж потрібно, з причин, пов’язаних із вимогами Маска прискорити дослідження. Через обговорення в компанії та документи, що охоплюють кілька років, а також інтерв’ю з працівниками, Reuters виявив чотири експерименти за участю 86 свиней і двох мавп, що були зроблені з помилками. Помилки послабили дослідницьку цінність експериментів і вимагали повторних тестів, що призвело до більшої кількості вбитих тварин, повідомили троє нинішніх і колишніх співробітників. Троє людей пояснили помилки недостатньою підготовкою персоналу, який проводив тестування, і працював дуже швидко", - йдеться у статті.

Маск, за даними авторів публікацій, вимагав постійного прискорення від своїх робітників, і навіть погрожував знищити компанію, якщо робота буде вестися повільно.

"Пришвидшення роботи призвели до помилок і непотрібної загибелі тварин, включали один випадок у 2021 році, коли 25 із 60 свиней у дослідженні імплантували в їхні голови пристрої неправильного розміру. Ця помилка викликала тривогу серед дослідників Neuralink. У травні 2021 року вчений Віктор Харазія написав колегам, що ця помилка може стати "червоним прапорцем" для рецензентів FDA дослідження, яке компанія планувала подати як частину своєї заявки на початок випробувань на людях. Його колеги погодилися, і за словами особи, яка знає ситуацію, експеримент повторили з 36 вівцями. Всі тварини, як свині, так і вівці, були вбиті після процедур", - пишуть журналісти.

Читайте також:
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар
Колишнього прем'єра Великої Британії Бориса Джонсона звинуватили в нашесті бліх на Даунінг-стріт Колишнього прем'єра Великої Британії Бориса Джонсона звинуватили в нашесті бліх на Даунінг-стріт
В Україні хочуть створити зоополіцію, петиція набрала потрібну кількість голосів В Україні хочуть створити зоополіцію, петиція набрала потрібну кількість голосів
ChatGPT став доступний без реєстрації, в той час як Маск допускає, що ШІ знищить людство ChatGPT став доступний без реєстрації, в той час як Маск допускає, що ШІ знищить людство