USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Майже два десятки водіїв вантажівок, які застрягли на польському кордоні, хочуть евакуюватися в Україну, – Деркач

Окрім цистерн із паливом, на кордоні також застрягли і фури з гуманітарною допомогою, які протестуючі обіцяли не затримувати і пропускати поза чергою
страйк Польща Україна

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україну хочуть евакуюватися близько 20 водіїв фур, які застрягли у черзі з польського боку кордону через протест польських перевізників. Про це заявив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач, передає Укрінформ.

"На сьогодні є близько 20 водіїв, які зголосились й написали про те, що мають бажання поїхати в Україну на певний період часу", – повідомив Деркач.

Деркач зазначив, що блокада кордону завдає збитків як Україні, так і Польщі, й іншим країнам ЄС.

Також, за його словами, Україна отримує через територію Польщі 30% всього, що потрібно для енергетичного сектора країни.

Деркач підкреслив, що коли цистерни з паливом тривалий час не можуть перетнути кордон і стоять в чергах, то це становить значну проблему для енергетичної системи України.

"Якщо протестуючим йшлося про доведення до енергетичної кризи в Україні, то їм це починає вдаватися", – зазначив він.

Сергій Деркач наголосив, що крім цистерн з паливом, на кордоні також застрягли і фури з гуманітарною допомогою, які протестуючі обіцяли не затримувати і пропускати поза чергою. За його словами, усі випадки перешкоджання у перетині цистерн з паливом і гуманітарною допомогою задокументовано.

За словами Деркача, українська сторона здивована, чому польська місцева влада продовжує дозволи протестуючим на блокаду кордону. Він наголосив, що дії протестувальників і місцевої влади не створюють належних передумов для розв'язання проблеми.

В коментарі кореспонденту видання генеральний консул України в Любліні Олег Куць зазначив, що українська сторона зібрала інформацію про те, хто з українських водіїв хоче евакуюватися з кордону. За його словами, основною метою візиту української делегації на кордон була моральна підтримка українських водіїв, передача їм найбільш необхідного, зокрема води та харчів, а також запевнення, що українська держава намагається зробити все можливе, щоб якомога швидше розв’язати проблему.

Куць також повідомив, що українська делегація зустрілася і з польськими протестувальниками. Вона вкотре закликала їх не перешкоджати у проїзді критично важливих для України вантажів, зокрема палива, гуманітарної допомоги.

Раніше ми повідомляли, що Україна ініціює створення моніторингової групи з боку Європейського Союзу на кордоні з Польщею. Тоді ж українська сторона почала збір даних для евакуації наших водіїв.

Також Україна запропонувала Польщі відкрити додаткові пункти пропуску для руху порожніх вантажівок.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні