USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Китай вперше за довгий час змінив позицію щодо приналежності Курильських островів

Сі Цзіньпін не підтримав претензію Японії щодо захоплених Росією островів біля Хоккайдо
Путін і Сі Цзіньпін
Володимир Путін і Сі Цзіньпін
Джерело: відкриті джерела

Китай вперше протягом останніх 59 років змінив позицію щодо питання приналежності Курильських островів, тепер Пекін займає "нейтральну" позицію. Про це повідомляє Kyodo News.

Зазначається, що глава КНР Сі Цзіньпін не підтримав претензію Японії щодо захоплених Росією островів біля Хоккайдо під час переговорів з російським диктатором Володимиром Путіним минулого місяця, відмовившись від давньої позиції визнання їх як японської території.

Під час зустрічей у Москві Сі сказав Путіну, що Китай "не підтримує жодну сторону" в цій територіальній суперечці, перейшовши до політики нейтралітету від позиції Китаю, яку сформував тодішній китайський лідер Мао Цзедун у 1964 році, розглядаючи чотири спірні острови як територію Японії.

Двосторонні переговори щодо островів, відомих як Північні території в Японії та Південні Курили в Росії, були призупинені після того, як Токіо запровадив штрафні санкції проти Москви після її вторгнення в Україну.

Видання зазначає, що зміна позиції Китаю може ускладнити врегулювання суперечки, що триває десятиліттями, оскільки Москва навряд чи поступиться в цьому питанні зараз за підтримки Пекіна.

Японія претендує на Південно-Курильські острови згідно з Трактатом про торгівлю та кордони 1855 року. В Японії територіальну суперечку з РФ офіційно називають питанням про "північні території". Водночас Росія наполягає на тому, що Курили увійшли до складу СРСР за підсумками Другої світової війни.

Раніше повідомлялося, що Російська Федерація збирається створити суцільну зону контролю надводної обстановки в районі Курильських островів.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму