USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Коронавірус є і він мутує. Які штами виявили в Україні та чим вони загрожують

Наразі нові мутації дозволяють вірусу швидше поширюватись між людьми, а також "ховатись" від імунної системи
Коронавірус

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Станом на 16 листопада 2023 року у восьми областях України було виявлено чотири мутації COVID-штаму "Омікрон". Про це повідомляє Центр громадського здоров'я.

Йдеться про такі штами: XBB (і його різновиди: XBB. 1.16 "Арктур", XBB. 1.42, XBB. 1.5 "Кракен", XBB. 1.9, XBB. 2.3.); HK.3; GE.1; EG.5 ("Еріс"). Їх було виявлено у таких областях: Хмельницькій – 13 зразків, Чернігівській – 8, Черкаській – 8, Чернівецькій – 6, Львівській – 12, Київській – 11, Сумській – 10 та Рівненській – 6.

Кожен штам є унікальним та має власні особливості небезпеки

Наразі нові мутації дозволяють вірусу швидше поширюватись між людьми, а також "ховатись" від імунної системи. Окрім цього, запалення легень більше не є характерним симптомом коронавірусу, як було на початку пандемії. Наразі COVID більше схожий на сезонне респіраторне захворювання, яке характеризується такими симптомами:

  • свербіння в носі;
  • кон'юнктивіт (тобто це червоні очі, сльозотеча);
  • виділення з носа;
  • кашель;
  • чхання;
  • підвищення температури тіла.
Новини за темою: Куди подівся COVID та інші ГРВІ. МОЗ заявляє про зменшення інфекційних хвороб на 36%

Наразі найбільш ефективним захистом є вакцинація від коронавірусу. Вона є доступною та безоплатною для кожного. Центр громадського здоров'я нагадує, що в Україні затвердили оновлені рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19 на 2023–2024 роки.

"Рекомендований курс з первинної вакцинації проти коронавірусної інфекції та першого бустеру складається з трьох щеплень", – заявляють медики.

І додають, що перший бустер вводять через п'ять місяців після первинної вакцинації. Особам, які в групі ризику тяжкого перебігу захворювання, рекомендовано щепитися додатковим бустером через пів року після попереднього. Необхідність у додатковій бустерній дозі визначає лікар залежно від стану пацієнта та епідемситуації в країні.

Нагадаємо, у Рівненській області медики підтвердили перший випадок нового субваріанту коронавірусу варіанту "Омікрон" – "Пірола". Цей варіант ковіду виявили у 20-річного хлопця. За даними МОЗ, виокремити випадок "Піроли" вдалося завдяки секвенуванню – лабораторному дослідженню, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус, щоб виявити, які мутації відбулися у його геномі.

Теги: Covid-19
Читайте також:
Україна зараз переживає пік захворюваності на грип, ГРВІ та COVID-19, – Ляшко Україна зараз переживає пік захворюваності на грип, ГРВІ та COVID-19, – Ляшко
У Вінниці та Сумах школярі навчаються на дистанційці через високу захворюваність на грип та COVID-19 У Вінниці та Сумах школярі навчаються на дистанційці через високу захворюваність на грип та COVID-19
У трьох областях України зафіксували перевищений епідпоріг через ГРВІ, грип та COVID-19, – МОЗ У трьох областях України зафіксували перевищений епідпоріг через ГРВІ, грип та COVID-19, – МОЗ
Мінкульт 2020 року розтратив сотні мільйонів гривень, які йому незаконно дісталися з COVID-фонду Мінкульт 2020 року розтратив сотні мільйонів гривень, які йому незаконно дісталися з COVID-фонду