USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Мінкульт 2020 року розтратив сотні мільйонів гривень, які йому незаконно дісталися з COVID-фонду

Загалом із фонду боротьби з коронавірусом Мінкульт отримав понад 743 млн гривень
Ткаченко
Олександр Ткаченко
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів із порушенням законодавства виділив Міністерству культури та інформаційної політики України 2020 року понад 743 мільйони гривень із фонду боротьби з коронавірусною хворобою. Майже всі гроші витратили не за призначенням, встановила Рахункова палата під час аудиту.

За даними Рахункової палати 659 мільйонів гривень із загальної суми Мінкульт використав не за призначенням.

"У червні 2020 року міністерство звернулося до уряду з проханням виділити йому 1,9 мільярда гривень за 11 напрямами. Своєю чергою, Кабмін ухвалив постанову про виділення з фонду боротьби з Covid-19 777,8 мільйона гривень за шістьма напрямами, п'ять із яких на суму 743,4 мільйона гривень були неправомірними", - ідеться в повідомленні.

Як зазначають аудитори, більшість передбачених цими документами напрямів узагалі не стосувалися заходів із запобігання хворобі та боротьби з її наслідками, а по суті були фінансовою підтримкою сфери культури, туризму та креативних індустрій.

Зокрема, кошти пішли на видачу різноманітних грантів суб'єктам госпдіяльності, виробництво серіалів, розробку електронного ресурсу культурної спадщини, погашення закладами культури заборгованості за спожиті послуги.

У Рахунковій палаті наголошують, що через відсутність у міністерства детальних, точних і достовірних фінансово-економічних розрахунків потреби в бюджетних коштах рішення щодо виділення йому цих коштів узагалі не мали ухвалюватися.

Як відомо, на той час посаду міністра культури обіймав Олександр Ткаченко, який у липні 2023 року на тлі чуток про швидке звільнення самостійно подав у відставку.

Читайте також:
Кабмін хоче заборонити купувати ліки через маркетплейси Кабмін хоче заборонити купувати ліки через маркетплейси
Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень
Міністр розвитку Німеччини 16 годин добиралася до Києва, щоб зустрітися з віцепрем'єром Кубраковим, а його звільнили Міністр розвитку Німеччини 16 годин добиралася до Києва, щоб зустрітися з віцепрем'єром Кубраковим, а його звільнили
Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год