USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Не "Арктур", а "Пірола": У МОЗ розповіли, який новий вид COVID-19 виявили на Рівненщині

Цей штам виявили у 20-річного чоловіка
коронавірус

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

У Рівненській області медики підтвердили перший випадок нового субваріанту коронавірусу варіанту "Омікрон" – "Пірола". 

Цей варіант ковіду виявили у 20-річного чоловіка, повідомило Міністерство охорони здоров’я.

За даними МОЗ, виокремити випадок "Піроли" вдалося завдяки секвенуванню – лабораторному дослідженню, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус, щоб виявити, які мутації відбулися у його геномі.

"У кожній області спеціалісти центрів контролю та профілактики хвороб відбирають зразки, щоб досліджувати штами та вивчати мутації, які виникають. Секвенування дозволяє відстежувати наявні штами та характер мутацій – для вживання оперативних заходів в разі збільшення випадків захворюваності та формування подальшого підходу до лікування. Наразі за симптомами та клінічним проявом захворювання субваріанту "Пірола" не виявлено особливих відмінностей від попередніх штамів COVID-19. Однак через велику кількість мутацій "Пірола" швидше вражає ослаблений імунітет", – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

У Міністерстві охорони здоров’я уточнили, що новий субваріант вірусу (BA.2.86) Pirola вперше зафіксували влітку в Ізраїлі, а потім його виявили у США, Данії та Великій Британії.

Симптоми субваріанту "Піроли" такі ж, як і за інших варіантів COVID-19: нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, втома, втрата нюху або смаку, можливе подразнення очей та висипи.

Зауважимо, що напередодні очільник Рівненської ОВА Коваль повідомив, що на Рівненщині зафіксували новий підвид COVID-штаму "Омікрон" – "Арктур".

"Арктур" викликає у пацієнтів багато симптомів, притаманних для попередніх варіантів COVID-19: високу температуру, кашель, біль у горлі, м'язову слабкість. Однак додався новий симптом – сверблячий кон'юнктивіт без гною, але з відчуттям липкості в очах. Раніше таких очних проявів було менше", – повідомив директор обласного центру контролю та профілактики хвороб Роман Сафонов.

Але.

"Але ми розуміємо, що "Пірола", "Еріс" та всі інші – це все відхилення від базової лінії "Омікрону". І всі ці штами мають певні спільні характеристики. Вони полягають у тому, що кожна нова мутація призводить до того, що вірус ще швидше передається від людини до людини, йому ще більше вдається ховатись від імунної відповіді і все більше людей, які пройшли навіть повний курс вакцинації, мають ризик захворіти, але все одно в них зберігається захисна дія вакцини", – сказав головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

При цьому уточнив, що люди, які мають повний курс вакцинації, все одно переносять інфекцію або в легкій формі, або не хворіють взагалі.

Додамо, що світом поширюється новий штам коронавірусу Pirola – вже близько сотні тисяч людей захворіли на новий COVID-штам. Що про нього відомо – розповідаємо тут.

Читайте також:
Вчені виявили низку побічних наслідків вакцин проти COVID-19 Вчені виявили низку побічних наслідків вакцин проти COVID-19
13 дітей стали сиротами через смертельну автотрощу на Рівненщині 13 дітей стали сиротами через смертельну автотрощу на Рівненщині
Зупинилося дихання: На Рівненщині в стоматкабінеті померла жінка Зупинилося дихання: На Рівненщині в стоматкабінеті померла жінка
Били підлеглого та збували психотропи: На Рівненщині судитимуть керівників обласного й районного ТЦК та СП Били підлеглого та збували психотропи: На Рівненщині судитимуть керівників обласного й районного ТЦК та СП