USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Компанії російських олігархів забезпечують армію РФ найманцями і спонсорують їх, – ЗМІ

Одна з компаній, яка фінансує найманців, належить мільярдеру Олегу Дерипасці і перебуває поза санкціями
Російський доброволець з бельгійським автоматом
Джерело: AFP

Компанії російських олігархів допомагають шукати і спонсорують найманців для війни проти України. Деякі з них залишаються поза санкціями, йдеться в матеріалі видання "Важливі історії".

Журналісти описують схему вербування на прикладі "Русала" – однієї з найбільших компаній Росії та одного з найбільших глобальних виробників алюмінію.

При цьому наголошується, що у світі настільки велика залежність від "Русала", що санкції проти нього ввела тільки Україна, тоді як її основний власник Олег Дерипаска перебуває під санкціями більшості країн Заходу.

Видання встановило, що компанія Дерипаски оформляє найманців на пов'язані з ним фірми. Наприклад, у приватне охоронне підприємство "Руслан" або в Аеротермінал, що займається будівництвом і ремонтом аеропортів.

Після чого фіктивний працівник підписує договір із Міністерством оборони Росії, а дію його трудового контракту припиняють.

Потім найманець отримує гроші з двох джерел: виплати від Міноборони РФ під час перебування на фронті нібито становлять понад 2000 доларів, від компаній Дерипаски – понад 1000 доларів. У банківській виписці гроші від приватної компанії називають безповоротною виплатою грошових коштів особі, яка проходить військову службу за контрактом.

Як з'ясували журналісти, найманців відправляють у приватну військову компанію "Сокіл", яка фактично є частиною армії Росії. Водночас офіційно "Русал" заперечує свою причетність до фінансування російських найманців.

При цьому уточнюється, що найманців крім Дерипаски постачають щонайменше ще кілька компаній, зокрема "Новатек" Леоніда Міхельсона і Геннадія Тимченка, "Моспромстрой" Михайла Гуцерієва, забудовник ПІК Сергія Гордєєва.

Нагадаємо, експертна організація StateWatch і аналітична система YouControl розробили реєстр російських олігархів, які мають активи в Україні.

Реєстр прискорить ​​стягнення українських активів з росіян та колаборантів, причетних до агресії проти України. 

Як відомо, від початку повномасштабної війни РФ проти України фізично знайдено і арештовано приблизно 17,5 мільярда доларів російських активів у світі.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням