USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Колишній гендиректор Запорізької АЕС Ігор Мурашов має російський паспорт, – ЗМІ

Сам Мурашов стверджує, що документ оформили без його згоди
Паспорт РФ
Джерело: відкриті джерела

Колишній гендиректор Запорізької АЕС Ігор Мурашов, який очолив станцію за тиждень до її окупації, має російське громадянство з 2014 року. Зараз він знаходиться у Києві і працює на посаді головного інженера ЗАЕС. Про це йдеться у розслідуванні "Громадського".

Журналісти нагадали, що росіяни викрали гендиректора ЗАЕС 1 жовтня 2022 року. Про це свого часу повідомляв президент ДП "Енергоатом" Петро Котін. На той час Мурашов уже сім місяців працював в окупованому Енергодарі.

Як розповідав сам Мурашов, після відмови співпрацювати з росіянами ті тримали його кілька днів у полоні, після чого "депортували" у Запоріжжя. Зараз Мурашов живе і працює в Києві та дистанційно обіймає посаду головного інженера ЗАЕС.

Журналістам "Громадського" вдалося з’ясувати, що у 2014 році Ігор Мурашов щонайменше тричі відвідував окупований півострів. В одній з цих поїздок він став громадянином Росії. 

""Громадське" від двох джерел отримало витяг з автоматизованої системи "Роспаспорт". Згідно з ним 23 вересня 2014 року Ігор Мурашов в окупованому Севастополі отримав паспорт із двоголовим орлом", – зазначається у повідомленні.

У системі "Роспаспорт" збереглася і заява Мурашова на отримання російського паспорта. У ній також вказана причина набуття громадянства.

"Як ідеться у витягу, паспорт виданий на підставі статті 5 несумісного з міжнародним правом договору "між Російською Федерацією та Республікою Крим". За цією статтею Росія визнавала громадян України та осіб без громадянства, які на момент анексії постійно проживали на півострові, своїми громадянами", – додають у виданні.

Крім того, наступного дня після того, як Ігорю Мурашову видали паспорт РФ, у тому ж відділені Федеральної міграційної служби в Севастополі російський паспорт отримав і його батько Валерій, уродженець Івано-Франківська (нині покійний, – ред.). Проте, на відміну від свого сина, через місяць Валерій Мурашов оформив ще й закордонний паспорт. Цього разу вже у Москві.

"Згідно з документом батько, як і син, отримав російський паспорт уперше. З тієї ж причини за договором, який є спробою легалізації окупації Криму", – повідомляють у виданні. 

Зазначається, що наразі виданий Ігорю Мурашову паспорт є недійсним, оскільки він не замінив документ у 2021 році, коли йому виповнилося 45.

Втім, недійсність російського паспорта не означає втрату громадянства РФ. Несвоєчасна заміна паспорта в Росії карається лише штрафом.

Що каже Мурашов?

Журналістам видання вдалося поспілкуватися з Мурашовим у Києві біля офісу "Енергоатому", де він нині працює. За його словами, він знав, що батько вирішив оформити собі російське громадянство. Також, як розповів Мурашов, його батько мав проросійські погляди.

Він стверджує, що ніколи не бачив документів, які свідчать про отримання особисто ним російського громадянства і припускає, що це зробив батько без його згоди. За це начебто був даний хабар.

"Ми дуже сильно сварилися. У деяких поїздках він кричав, виходив з машини. Я не хочу про це згадувати. Ми з дружиною мали чітку проукраїнську позицію", – заявив Ігор Мурашов.

Втім, розслідувач видання Bellingcat Христо Грозєв, до якого звернулися журналісти "Громадського", вважає версію Мурашова малоймовірною. 

"Я дізнавався, чи можна оформити паспорт без присутності людини, але за таке ніхто не береться. Теоретично він міг знайти такого корупціонера, але там є біометрія, тому я не розумію, як це можна було зробити в такий спосіб",сказав Грозєв.

Що відомо про Мурашова?

Ігор Мурашов народився в російському місті Боровськ, що за 100 км від Москви. Вищу освіту здобував в Обнінському інституті атомної енергетики в Росії. Навчався там разом із нинішнім директором ЗАЕС Дмитром Вербицьким. Після Обнінська Мурашов вчився у Севастопольському інституті ядерної енергії та промисловості.

З 1998 року працював на різних посадах на Запорізькій АЕС і часто навідувався до Криму. Після того як росіяни окупували півострів, продовжив туди їздити.

Мурашов став виконувачем обов’язків гендиректора Запорізької АЕС за тиждень до повномасштабного вторгнення – 16 лютого 2022 року. Після того як восени 2022-го росіяни його викрали, а потім відпустили, від посади відмовився. 

"Нині Ігор Мурашов працює головним інженером на Запорізькій АЕС. Ця посада не така публічна, як пост керівника, який Мурашов обіймав до цього. Але вона так само передбачає доступ до багатьох документів та участь у нарадах, де обговорюють енергетичну безпеку України", – пише "Громадське". 

Що кажуть у Службі безпеки?

Зазначається, що журналісти видання надіслали в СБУ запит із питанням, чи оцінювала служба дії керівництва ЗАЕС напередодні й у перші місяці повномасштабного вторгнення, і чи могли якісь дії Ігоря Мурашова поставити під ризик безпекову ситуацію на Запорізький АЕС. 

У відомстві розповіли, що за фактом захоплення армією РФ Запорізької атомної електростанції та її неналежного обслуговування й функціонування упродовж тимчасової окупації Служба безпеки України відкрила низку кримінальних проваджень. Досудове розслідування у них здійснюється за ст. 111 (державна зрада) та ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

"У межах цих проваджень СБУ досліджує всі обставини захоплення цього об’єкта критичної інфраструктури, документуються злочинні дії керівництва та співробітників ЗАЕС, які добровільно обіймають посади у фейковій російській експлуатаційній організації та допомагають державі-агресору. Детальні відомості досудового розслідування належать до таємниці слідства і можуть бути розголошені лише з письмового дозволу слідчого чи прокурора й у тому обсязі, в якому вони визнають можливим. Наразі такого дозволу немає", – йдеться у відповіді пресслужби СБУ. 

Водночас журналісти наголосили, що не мають жодного доказу співпраці Мурашова з росіянами, але інформацію про його російський паспорт передали в Службу безпеки.

Раніше ми повідомляли, що спецпризначенці Головного управління розвідки тричі намагалися провести висадку на лівий берег Дніпра для того, щоб створити плацдарм для звільнення Енергодара та Запорізької АЕС. Про це розповів керівник ГУР Кирило Буданов.

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється із запізненням на рік, – Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється із запізненням на рік, – Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"