USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Спецпризначенці ГУР тричі намагалися створити плацдарм для визволення Енергодара та ЗАЕС, – Буданов

Однак, попри невдачі, певних важливих цілей все ж було досягнуто
ЗАЕС

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Спецпризначенці Головного управління розвідки тричі намагалися провести висадку на лівий берег Дніпра для того, щоб створити плацдарм для звільнення Енергодара та Запорізької АЕС. Про це розповів керівник ГУР Кирило Буданов, повідомляє NV.

Деталі спецоперацій

За його словами, у серпні 2022 року бійці ГУР вперше спробували створити умови для звільнення Енергодара. Для цього вони перетнули Каховське водосховище, яке тоді ще не було знищене окупантами, неподалік від міста. 

Новини за темою: Галущенко: Окупанти можуть створити умови для ядерного інциденту після деокупації ЗАЕС

Тож спецпризначенці висадилися біля Енергодара, однак не змогли закріпитися на зайнятих позиціях. Тоді їм, за словами учасників цієї спецоперації, не вистачило артилерійської підтримки. Відтак українці були вимушені відступити.

У ГУР наголосили, що до цього розвідка ще не мала досвіду для проведення таких операцій.

Пізніше бійці ще два рази намагалися висадитися на лівому березі Дніпра. Останнього разу у спецоперації брали участь кілька сотень людей.

"Але як ГУР від висадки до висадки набирався досвіду, так і росіяни в цьому районі ставали дедалі більш підготовленими. І в момент третьої десантної операції вони підвели до самого берега важку військову техніку, включно з танками", – йдеться у публікації.

Чому спецоперації були невдалими

На думку Буданова, успіху трьох операцій завадили як управлінські, так і виконавчі недоліки. Однак певної цілі все ж було досягнуто: окупанти так і не наважилися під'єднати ЗАЕС до своєї енергосистеми. Хоча планували зробити це ще з літа минулого року.

Новини за темою: На ЗАЕС блок №4 перевели в стан "гарячого зупину": Які наслідки маємо вже сьогодні та чим це загрожує в майбутньому?

"Також енергодарська операція відіграла ще одну роль: вона дала практичні навички для всіх – від командного складу до бійців – як діяти на воді. Цей досвід дуже добре зараз застосовується і використовується. Наприклад, під час висадки у Криму", – зазначив голова української розвідки. 

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров