USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Катастрофічне падіння народжуваності у 2023-му: Як зміниться чисельність населення в Україні

Демографи б'ють на сполох через падіння народжуваності та еміграцію
Демографічна ситуація
Джерело: відкриті джерела

Наступний рік буде роком катастрофічного падіння народжуваності, і є ризики, що до 2030-го населення України скоротиться до 35 мільйонів. Такий прогноз дала директорка Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи академік НАН України Елла Лібанова, передає "Укрінформ".

На її думку, втрати населення через війну та пов’язані з нею міграційні процеси є катастрофічними. Демографиня вважає, що до 2030-го населення України може скоротитися до 35 мільйонів.

"Я мрію, щоб до 2030 року нас було 35 мільйонів. На жаль, цього може й не бути. Ми ще повною мірою цього не відчуваємо. Але 2023 рік буде роком катастрофічного падіння цього показника", – заявила академік НАНУ.

Експертка вважає, що 2023-й буде роком катастрофічного падіння показника народжуваності.

"Скажімо, для того, щоб мати просте відновлення поколінь, треба, аби одна жінка за своє життя (усереднено) народила 2,13–2,15 дитини. 2021 року ми мали показник 1,1. 2022 року – ще менше, але скорочення ще не буде катастрофічним за рахунок дітей, які народилися в першій половині року. Дай Боже, щоб 2023-го ми зупинилися на показнику 0,8", – каже Лібанова.

Ще однією кількісно найбільш болісною, але не такою страшною проблемою вона вважає міграцію. Адже люди, які втекли від війни за кордон, живі, і є надія, що вони повернуться. А перспектива повернення передусім залежатиме від тривалості бойових дій та від умов, що формуватимуться після війни.

Нагадаємо, в Україні зафіксували новий антирекорд з офіційно зареєстрованих безробітних.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали