USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Рік після підриву Каховської ГЕС: Питання відбудови станції і вклад у неї мільярдних інвестицій лишається відкритим

Експерт з енергоефективності вважає, що наразі війна змушує переосмислювати важливість енергетики й адаптуватися під реалії сучасності
Каховська ГЕС після підриву

Каховська ГЕС після підриву. 6 червня 2023 року

Джерело: Maxar

Минулого року 6 червня росіяни підірвали Каховську гідроелектростанцію. Окрім затоплення довколишніх міст і сіл, десятків смертей цим воєнним злочином окупанти залишили кілька регіонів України без водопостачання. Це найбільша техногенна катастрофа в Україні з часу Чорнобилю та найстрашніший з численних актів екоциду росіян від початку повномасштабного вторгнення. Увесь цей час в Україні не стихають дискусії щодо відновлення роботи дамби.

Експерт-консультант з енергоефективності та критичної інфраструктури ГО "Центр громадянських ініціатив Лтава" Дмитро Кудря у коментарі UWN зазначив, що за рік після підриву Каховської ГЕС перед Україною постало ще одне непросте питання: що робити зі зруйнованими маневреними потужностями вітчизняної енергетики, зокрема з ГЕС? Адже загарбники підірвали машинний зал Каховської ГЕС та знищили близько половини секцій її дамби.

Відбудова чи пошук альтернативи?

За словами Кудрі, заяви про відбудову радянських споруд зіштовхуються з позицією екологічної спільноти та представників влади. У кулуарах звучать тези про недоцільність таких проєктів.

"Особливо гострою є дискусія навколо недопущення повторного затоплення Великого Лугу (у результаті підриву Каховської ГЕС Великий Луг був вивільнений на поверхню, – ред.), який має важливе історичне значення для України. Крім того, уряд декларує необхідність створення розподіленої когенерації й одночасно будівництво двох енергоблоків на Хмельницькій атомній електростанції", – зазначає фахівець.

Втім стверджує, якщо говорити про міні теплові електростанції на блакитному паливі (у такий спосіб Кабмін зможе також захистити енергетику від російських ударів. Адже якщо постраждає одна маленька електростанція, в резерві залишаються інші, які зможуть частково покривати дефіцит електроенергії, – ред.), то вітчизняний досвід у цьому питанні є і потребує масштабування.

До того ж, додає Кудря, в уряді активно працюють над формуванням законодавчої бази для вітчизняного виробництва біометану, що дозволить наростити обсяги виробництва власного газу. 

Він наголошує й на тому, що наразі війна змушує переосмислювати важливість енергетики й адаптуватися під реалії сучасності. І в цьому випадку необхідно було б застосувати "зелені технології" XXI століття. Це допомогло б нарощувати дефіцит генерації електричної енергії. 

"Ризик завдання агресором ударів по великих промислових об'єктах, загроза затоплення населених пунктів через руйнування дамб або небезпека викиду радіації – це неприйнятні виклики, з якими роками бореться Україна. Ці загрози мають місце під час війни за виживання українців як нації із безпринципним та підступним ворогом. Але чи доцільно після отриманого досвіду спрямовувати багатомільярдні інвестиції у відбудову радянських гігантів – питання лишається відкритим", – говорить Кудря.
Новини за темою: Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог

Будівництво й вартість водогонів

Через місяць після теракту на дамбі Кабінет міністрів України вирішив відбудувати Каховську ГЕС. Урядовці заявляли, що нова станція може бути потужнішою та екологічнішою, а її вартість становитиме один мільярд доларів. Згодом у серпні 2023 року запустили першу нитку магістрального водогону на ділянці Інгулець – Кряжеве, який почали будувати на третій день після теракту на Каховській ГЕС, – він мав забезпечити водою чверть населення Кривого Рогу. У цілому ланка Інгулець – Кряжеве складається з чотирьох ниток. Запуск решти трьох анонсували на початок осені.

Нині ж загальна вартість будівництв трьох магістральних водогонів складає понад 17 млрд гривень, з'ясували журналісти "Наших грошей".

Також вказано, що до кінця 2024 року в Запорізькій та Дніпропетровській областях мають побудувати три водогони для міст, які залишились без води із Каховського водосховища.

  • Марганець – Нікополь – Покров будує ТОВ "Ростдорстрой" за 2 млрд гривень. Довжина водогону складає 40,9 км, заявлена потужність обʼєкта – 102 тис. куб. м на добу.
  • Від річки Інгулець до Південного водосховища будує "Автомагістраль-Південь" за 5,32 млрд гривень. Довжина водогону складає 26,9 км, заявлена потужність обʼєкта – 400 тис. куб. м на добу.
  • Хортиця (ДВС2) – Томаківка – Марганець будує "Група компаній "Автострада" за 5,3 млрд гривень. Довжина водогону складає 76,7 км, заявлена потужність обʼєкта – 150 тис. куб. м на добу.

Підряди передбачають не лише будівельні роботи, а й проєктування.

Новини за темою: "Укргідроенерго" готує позови проти РФ через атаки на інфраструктуру та знищення Каховської ГЕС

До речі, наскільки з економічного погляду доцільно відбудовувати ГЕС та що втратить Україна, якщо не відбудує її, ми раніше запитували в економіста Олега Пендзина.

Фахівець пояснював, що слід відразу звільнити окуповану частину Херсонщини, тоді ж на цій території надзвичайно складним постане питання розмінування. І тільки потім можна буде братися за відбудову Каховської ГЕС. На відновлення треба чотири роки і два мільярди доларів, не менш вирішальним значенням у цьому є фінансування від країн-партнерів, сказав економіст.

Читайте також:
Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist
Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям
Мінфін розкрив зарплати в державних органах України: У лідерах – ВР і НАЗК Мінфін розкрив зарплати в державних органах України: У лідерах – ВР і НАЗК
Вето Угорщини вдалося обійти. ЄС передасть Україні 1,4 млрд євро доходів від активів РФ Вето Угорщини вдалося обійти. ЄС передасть Україні 1,4 млрд євро доходів від активів РФ