USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

Відновлення Каховської ГЕС: Економіст розповів, наскільки доцільно починати відбудову

Експерт каже, що вирішальне значення у відновленні має фінансування від країн-партнерів
каховська гес

Супутниковий знімок зруйнованої Каховської ГЕС

Джерело: PLANET LABS

Днями депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань в ефірі UWN розповів, які є шанси того, що українці знову побачать відновлену Каховську греблю. Чиновник стверджував, що без греблі цієї ГЕС судноплавство в Україні буде винятково з Києва до Дніпра і відповідно до Херсона.

Ми поцікавилися в економіста Олега Пендзина, наскільки з економічної точки зору доцільно відбудовувати ГЕС та що втратить Україна, якщо не відбудує її.

За словами економіста, "спочатку треба закінчити війну й перемогти".

"Слід відразу звільнити ці території (окупована частина Херсонщини, – ред.). Потім на цій частині надзвичайно складним буде питання розмінування. І тільки тоді можна буде порушувати питання того, ЩО робити з Каховською ГЕС. За оцінками експертів, на відновлення треба чотири роки і два мільярди доларів", – каже Пендзин. 

І додає, що вирішальне значення у відновленні має фінансування від країн-партнерів.

"Проблема в тому, що від Каховської ГЕС запитувалися водоводи на всі міста, що були біля Каховської ГЕС та Каховського водосховища: Нікополь, Марганець, Кривий Ріг. Причому це не тільки питна вода, а й технічна. До прикладу, від цього дуже сильно залежали й "Криворіжсталь", й інші підприємства. Про всі ці речі можна говорити тільки тоді, коли закінчиться війна і коли будуть вирішені питання територіальні. Тож поки що це не на часі навіть підіймати такі проблеми. Дуже велике значення має фінансування від наших партнерів і допомога на відновлення Каховської ГЕС. Президент сказав, що ГЕС треба відновлювати, якщо він це сказав, напевно, він це буде робити, але не зараз і не за гроші бюджету", – припустив Пендзин.

Передісторія

Нагадаємо, вночі 6 червня війська РФ підірвали конструкції Каховської ГЕС.

Унаслідок підриву окупантами гідроелектростанції Україна втратила 35–40% запасів питної води, яку могла б споживати протягом року. Про це повідомив генеральний директор "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

З Полтавщини до Херсонської області направили техніку, рятувальників та правоохоронців. Це зробили для того, аби допомогти населенню, яке евакуюється через підрив росіянами Каховської ГЕС. 

Уточнювалося, що, як свідчать супутникові знімки та відеоматеріали військових, станція відновленню не підлягає, тому потрібно буде здійснювати її демонтаж і будувати нову гідроелектростанцію.

Згодом Кабінет міністрів України вирішив відбудувати Каховську ГЕС. Нова станція може бути потужнішою та екологічнішою, проте її вартість – 1 млрд доларів

Так, за оцінками КШЕ та Мінекономіки, витрати на відновлення втраченого будуть високими – лише прямі збитки становлять щонайменше 2 млрд доларів США – та залежатимуть від обраного сценарію відбудови ГЕС і водосховища. Фінальне рішення щодо відбудови має враховувати як економічні витрати, окупність та строки робіт, так й екологічні наслідки.

"Підрив Каховської ГЕС Росією передусім має значні гуманітарно-екологічні наслідки як для постраждалого регіону, так і для сусідніх. Вплив на економіку поточного року помірний – до 0,2 в. п. від'ємного внеску в зміну реального ВВП", – заспокоювали в НБУ.

Також 21 серпня, запустили першу нитку магістрального водогону на ділянці Інгулець – Кряжеве, який почали будувати на третій день після теракту на Каховській ГЕС, – він забезпечить водою чверть населення Кривого Рогу. 

Загалом станом на жовтень 2023 року підрив росіянами греблі Каховської ГЕС завдав Україні збитків на суму майже у 14 мільярдів доларів і посилив наслідки повномасштабного вторгнення Росії.

Читайте також:
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Рекордні понад 74 тисячі ФОПів відкрили в Україні від початку року Рекордні понад 74 тисячі ФОПів відкрили в Україні від початку року
Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень? Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень?
На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні