USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Уряд вирішив будувати нову Каховську ГЕС за 1 млрд доларів. Чи потрібно, це пояснив керівник "Укргідроенерго"

Наразі глибина на місці Каховського водосховища – до 2 метрів проти 16 метрів
Каховська ГЕС_1

Каховська ГЕС

Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів України вирішив відбудувати Каховську ГЕС. Нова станція може бути потужнішою та екологічнішою, проте її вартість – 1 млрд доларів. Чи потрібна вона Україні, пояснив у бліцінтерв'ю Forbes Ukraine керівник "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

За його словами, важливість ГЕС для енергосистеми – на пʼятому місці в порядку денному уряду.

"Але є важливіші питання, які повʼязані з існуванням Каховського водосховища: як покрити дефіцит води в Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях, які залежали від поставок із Каховського водосховища. Херсонська область втратила 94% води для сільського господарства та промисловості. Втрата Дніпропетровської області – 64%, Запорізької – 70%, повноцінної альтернативи немає. Як компенсувати втрату зрошувальної системи, яка живилась із Каховського водосховища? Також без Каховського водосховища неможливо відновити водопостачання Криму після деокупації", – каже керівник.

Ігор Сирота

Джерело: відкриті джерела

І додає, що повноцінний запуск станції після деокупації неможливий без відновлення Каховського водосховища. Наразі глибина на місці Каховського водосховища – до 2 метрів проти 16 метрів.

"Якщо зможемо розвʼязати ці питання без відновлення Каховської ГЕС, то тоді можна обговорювати, чи є доцільність будівництва гідроелектростанції. Проте нині ГЕС – єдине розвʼязання цих проблем", – зауважує Сирота.

Чому ГЕС настільки важлива для енергетики?

Миколаївська, Херсонська, а також частина Дніпропетровської та Запорізької областей мають в Україні найбільше сонячних днів, також це найбільша вітрова зона. Тому ці регіони найкраще підходять для розвитку "зеленої енергетики".

Саме тому на півдні України має бути потужна гідроелектростанція для балансування "зеленої енергетики". Так, замість 335 МВт розглядають можливість будівництва станції потужність 550–600 МВт і думають про спорудження агрегатів, які зможуть працювати як в генераторному, так і в помповому режимі.

"Проєкт також передбачає будівництво рибоходу, якого не було на зруйнованій станції. Приблизно розуміємо, що вартість 1 кВт потужності – 2 тис. доларів – така вартість будівництва ГЕС в Європі. Якщо плануємо будувати станцію потужність 550–600 МВт, то загальна вартість буде 1–1,2 млрд доларів", – стверджує очільник "Укргідроенерго".

Сирота говорить і про очікування складної зими, коли знадобиться вся балансуюча потужність.

"Тому плануємо зробити насип біля ДніпроГЕСу, який дозволить підняти рівень води на 1 м. Вважливо зробити все до початку осінньо-зимового періоду. Це перший етап, на другому планується будівництво тимчасової греблі на місці Каховської ГЕС. Буде побудована гідроспоруда шириною внизу 150 м внизу та 15 м згори, довжиною – 800 м, яка буде йти від шлюзу до греблі, яка залишилась після руйнування. Будуватимемо її після деокупації станції і маємо встигнути до паводка, щоб почати відновлення водосховища", – пояснив чиновник.

Новини за темою: Каховського водосховища більше не існує, – НАН

Чи повернеться територія колишнього Каховського водосховища до природного стану, Сирота уточнив, що це буде болотиста місцевість.

Проєкт будівництва нової Каховській ГЕС

18 липня уряд ухвалив постанову про експериментальний проєкт з початку відбудови Каховської ГЕС, який розбито на два етапи.

Перший – проєктування тимчасових гребель Каховського гідровузла та будівництво підпірної споруди біля Дніпровської ГЕС.

Другий етап розпочнеться після відновлення контролю України над територією навколо зруйнованої Каховської ГЕС. Він передбачає обстеження та демонтаж зруйнованих споруд, розробку проєкту будівництва Каховської ГЕС та зведення тимчасової греблі.

Лише після цього розпочнеться будівництво нової гідроелектростанції.

Детальніше про підрив Каховської греблі та як можна евакуюватися з потенційно небезпечних районів – читайте тут.

Читайте також:
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог
"Укргідроенерго" готує позови проти РФ через атаки на інфраструктуру та знищення Каховської ГЕС
Росія приховала і занизила справжні людські втрати від повеней після вибуху Каховської ГЕС, – розслідування AP через історії мешканців Олешок Росія приховала і занизила справжні людські втрати від повеней після вибуху Каховської ГЕС, – розслідування AP через історії мешканців Олешок
Відновлення Каховської ГЕС: Економіст розповів, наскільки доцільно починати відбудову Відновлення Каховської ГЕС: Економіст розповів, наскільки доцільно починати відбудову