USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Чи потрібно відновлювати Каховську ГЕС: Роз’яснення депутата Херсонської облради

Без греблі Каховської ГЕС судноплавство в Україні буде виключно з Києва до Дніпра і відповідно до Херсона
каховська гес

Супутниковий знімок зруйнованої Каховської ГЕС

Джерело: PLANET LABS

Депутат Херсонської облради Сергій Хлань в ефірі UWN розповів, які є шанси того, що українці знову побачать відновлену Каховську греблю.

"Я багато пояснював з цього приводу, що можна, звичайно, не відновлювати, бо за це найбільше виступає якраз екологічний рух, що треба повернути природне русло річки Дніпро, треба великий луг, придумали цілу історію, там все зараз тане і так далі. Давайте повернемось "до общинного ладу", де нічого немає, де всі ходять в обідраних пов’язках, там, де не користуються шампунем, і все буде добре, екологія буде шикарна", – каже він.

Хлань наголосив, що без греблі Каховської ГЕС судноплавство в Україні буде виключно з Києва до Дніпра і відповідно до Херсона.

"Великі перепади, ніяких поглиблень, треба зробити шлюзи і так далі – це неможливо. По-друге, система зрошення... Якщо кажемо, що ми все-таки деокупуємо лівий берег, то система зрошення лівобережної частини Херсонщини абсолютно і повністю залежить від греблі Каховської ГЕС, бо це рівень води", – зазначив він.

Депутат пояснив, що якщо говорити про Північнокримський канал, то там вода йде самоплавом завдяки тому, що тримався рівень води.

"Якщо ми кажемо про каховські магістральні канали і про головну насосну станцію, то відповідно так само вона бере воду за рахунок підняття рівня води, – це два. Про екологію не будемо казати, тому що максимально окупанти, що змогли, як могли і знищили, і знищують нашу екологію, то гірше не буде. Я думаю, що, на превеликий жаль, завжди буває гірше, як-то кажуть, є таке прислів'я: коли думав, що ти на дні, а з дна постукали", – додав Хлань.

По-третє, це електроенергія і гідрогенерація. За словами депутата, вона найбільш важлива, тому що це найменша собівартість електроенергії після атомної електроенергії, але регулююча функція, вона вкрай необхідна для України. Тому що в години пік якраз гідроелектростанції йдуть на допомогу нашій енергосистемі.

Передісторія

Нагадаємо, що вночі 6 червня війська РФ підірвали конструкції Каховської ГЕС.

Унаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС Україна втратила 35–40% запасів питної води, яку могла б споживати протягом року. Про це повідомив генеральний директор "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

Уточнювалося, що, як свідчать супутникові знімки та відеоматеріали військових, станція відновленню не підлягає, тому потрібно буде здійснювати її демонтаж і будувати нову гідроелектростанцію.

Загалом на сьогодні підрив росіянами греблі Каховської ГЕС завдав Україні збитків на суму майже у 14 мільярдів доларів і посилив наслідки повномасштабного вторгнення РФ.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням