USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Італія першою в Європі заборонила штучно культивоване м'ясо

Закон передбачає заборону виробництва, споживання й просування "їжі та кормів, вирощених із клітинних культур"
Бургер
Джерело: відкриті джерела

Італія – перша країна в Європі, яка схвалила закон про заборону використання харчових продуктів і кормів, вирощених у лабораторіях. Про це інформує ANSA.

Зазначається, що нижня палата парламенту Італії, Палата депутатів, у четвер схвалила закон про заборону використання продуктів харчування й кормів, вирощених у лабораторіях.

"На підтримку закону проти "лабораторного м’яса", як його охрестила італійська преса, висловились 159 депутатів нижньої палати парламенту Італії, 53 були проти", – йдеться у повідомлені.

Оскільки верхня палата італійського парламенту, Сенат, вже схвалила ініціативу, вона набуває чинності. Закон, ініційований міністрами сільського господарства Італії Франческо Лолобриджа й міністром охорони здоров’я Ораціо Скіллачі, передбачає заборону виробництва, споживання й просування "їжі та кормів, вирощених із клітинних культур".

Порушення закону передбачає штраф у розмірі до 150 тисяч євро і примусове закриття підприємств, яких визнали винними в порушенні. Їм також можуть заборонити отримувати держфінансування на строк до трьох років. Проти виступили групи із захисту тварин й асоціації, які підтримують розвиток "клітинної" сільськогосподарської продукції, стверджуючи, що закон перекреслить прогрес італійських дослідників у цій галузі.

Центристська й ліва опозиція Італії натомість вказувала, що така одностороння заборона – перша на території Європи – суперечить сільськогосподарській політиці ЄС і може призвести до проблем, якщо Євросоюз урегулює питання синтетичної їжі.

Новини за темою: Інфляція в Україні сповільниться, проте ціни на продукти зростатимуть: Прогноз НБУ

Що таке синтетична їжа

Синтетичні продукти – це ті, які були виготовлені або виготовлені за допомогою нових методів за допомогою технологічного прогресу. Ці типи їжі зазвичай містять велику кількість білка. Синтетична їжа розробляється з харчових речовин, які були хімічно синтезовані. Також відомі як штучні продукти, ці продукти, як правило, імітують зовнішній вигляд, запах та смак натуральної їжі.

Дуже мало запасів їжі, яка містить повноцінні білки. Повноцінна білкова їжа відноситься до продуктів, що містять усі амінокислоти, які не виробляються організмом. Це стало головним занепокоєнням, оскільки майже 75% населення світу страждає від нестачі цих видів їжі. Зрештою, це призвело до розробки штучних харчових продуктів, що містять повноцінний білок. Білки, що містяться в цих штучних продуктах харчування, були отримані з натуральної їжі. Синтетична їжа створюється поєднанням харчових речовин і піддаванням цих речовин різним сучасним процесам для отримання бажаного харчового продукту.

Штучні харчові продукти базуються на традиційних та нетрадиційних тваринах та рослинах. Прикладами цих джерел є соя, насіння соняшнику, кунжут, макуха, зелені овочі, казеїн та морські джерела. Іншим основним джерелом білка для штучних продуктів є білок, що виробляється мікроорганізмами. Наприклад, дріжджі виробляють білок і можуть рости на середовищах, таких як цукор, або на непродовольчих середовищах, таких як нафтові вуглеводні. Завдяки цій здатності дріжджів вони стали перспективним джерелом синтетичної їжі.

Виробництво штучних продуктів з хімічних сполук стало реальністю лише в 1950-х роках. Досягнення молекулярної біології, фізичної хімії, фізики, біохімії та колоїдної хімії зробили можливим виробництво синтетичної їжі з хімічних речовин. Ряд штучних продуктів харчування отримували з різних хімічних сполук. Це було зроблено за допомогою сучасних процесів, які були розроблені, а також вдосконалення технологій.

Аргументи проти синтетичних продуктів

Багато груп споживачів активно пропагують боротьбу зі штучними або синтетичними продуктами харчування. Усі аргументи проти такого типу їжі зводяться до одного, що синтетична їжа, можливо, шкідлива для здоров’я. Додавання до їжі синтетичних хімічних речовин, таких як пестициди, важкі метали, харчові барвники та штучні консерванти, вже може вплинути на її склад або харчову цінність. Сучасні методи, які робляться з продуктами харчування, такі як генна інженерія, гідрування або опромінення, також можуть призвести до того ж ефекту, що в кінцевому підсумку може призвести до розвитку ряду захворювань.

Нагадаємо, у Держпродспоживслужбі України назвали алгоритм дій, як перевірити якість риночних продуктів харчування. У відомстві зокрема повідомили, що в кожному санкціонованому місці торгівлі продуктами харчування покупець може запросити товарно-транспортну накладну, щоб впевнитись у походженні продуктів. Якщо запитуваних документів у місці торгівлі вам не надали, то ви маєте зателефонувати на гарячу лінію КМДА 15-51 або (044) 205-73-37 або Держпродспоживслужби у місті Києві (044) 279-79-89. Протягом декількох годин група спеціалістів має виїхати на місце й з'ясувати ситуацію.

Читайте також:
Друг Берлусконі розповів про моторошне полювання з Путіним, коли той вирізав серце оленю Друг Берлусконі розповів про моторошне полювання з Путіним, коли той вирізав серце оленю
МЗС Італії викликало посла Росії через передачу активів італійської компанії Ariston МЗС Італії викликало посла Росії через передачу активів італійської компанії Ariston "Газпрому"
Інфляція в лютому знизилась до 4,3%: Що найбільше подешевшало Інфляція в лютому знизилась до 4,3%: Що найбільше подешевшало
Польща проаналізує, чи варто забороняти імпорт російських продуктів харчування Польща проаналізує, чи варто забороняти імпорт російських продуктів харчування