USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

ГУР перехопило закриту доповідь для Кремля, як саме РФ зривала "зернову угоду"

Заходи зі зриву "зернового коридору" росіяни розбили на кілька етапів
Зерно танкер корабель
Джерело: Facebook/Олександр Кубраков

Головне управління розвідки Міністерства оборони України перехопило підготовлену закриту підсумкову доповідь для вищого воєнно-політичного керівництва РФ. Документ розкриває, як саме країна-агресорка перешкоджала роботі "зернового коридору", що у підсумку призвело до розриву Чорноморської зернової угоди, повідомили в пресслужбі ГУР МОУ.

Так, згідно з доповіддю зазначають розвідники, так званий "спільний координаційний центр" вважав своїм головним завданням максимальне зменшення об’єму зерна, яке вивозилося в межах "зернової угоди".

"Якісна перевірка суден також була одним з ключових елементів стримування безконтрольного зростання експорту зерна з українських портів. При цьому діяльність російських інспекторів була побудована суворо до розроблених методичних документів з організації проведення інспекції суден. За результатами проведених інспекцій обмежили участь в ініціативі для 46 суден і обмежені в русі 303 судна на загальний строк 342 доби", – йдеться у доповіді.

Заходи зі зриву "зернового коридору" росіяни розбили на кілька етапів

На першому за ініціативи президента РФ Володимира Путіна призупинили участь Росії в угоді з 29 жовтня по 3 листопада 2022 року. Згідно з документом окупантів, це призвело до падіння об’ємів вивезення зерна з 4,2 мільйона в жовтні, до 2,6 – у листопаді.

Наступним етапом, інформують розвідники, були заходи з обмеження допуску суден у порт "Південний", зменшення кількості інспекційних команд, зупинки реєстрації зерновозів.

"Це дозволило країні-агресорці ефективно стримувати кількість суден, що прямували в українські порти, і значно обмежити об’єм вивезення продовольства з країни. Вороги зазначили, що це в цілому призвело до неможливості Києвом експортувати близько 20 мільйонів тонн вантажів", – додають в ГУР.

Крім цього, росіяни прозвітували, що "найменша кількість продовольства, що експортувалась з українських портів, 7,8 мільйона тонн", припала на третій етап ініціативи, тобто з 19 березня до 17 липня цього року. Окрему увагу загарбники звернули на зрив поставок зерна за програмою Всесвітньої продовольчої програми.

"Припинені спроби українців використати Чорноморську ініціативу для продовження так званої програми "Зерно з України" із залученням суден, зафрахтованих за лінією Всесвітньої продовольчої програми. Реєстрація таких суден проходила тільки після представлення письмових зобов’язань про неучасть в подібних акціях", – йдеться в документі доповіді.

Що в підсумку

У разі продовження "зернової угоди", росіяни використовуватимуть весь накопичений "досвід" для ефективного зриву домовленостей.

Документ свідчить, що всі дії щодо зриву – частина єдиного заздалегідь розробленого плану. А цілеспрямований обстріл української портової інфраструктури "лише черговий крок в його реалізації".

Новини за темою: Зеленський запросив скликання ради Україна – НАТО через дії РФ у Чорному морі

Ситуація із "зерновим коридором"

Як відомо, Росія заявила про те, що продовжувати термін дії "зернової угоди", строк якої сплив 17 липня, не буде. За словами прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова, сторони не виконали вимог Москви.

Пізніше президент України Володимир Зеленський заявив, що розмовляв з приводу зриву "зернової угоди" з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем.

"Тематика очевидна – це чергова російська спроба зробити зброєю голод та дестабілізацію глобального продовольчого ринку. Держава-терорист поставила під загрозу життя 400 мільйонів людей у різних країнах, які залежать від українського продовольчого експорту. Найбільш критична ситуація – в таких країнах Африки і Азії, як Сомалі, Ефіопія, Південний Судан, Ємен",  розповів український лідер.

На тлі загострення ситуації у Чорноморському регіоні президент Української зернової асоціації Микола Горбачов заявив, що "зернова угода" без участі Російської Федерації працюватиме.

Читайте також:
Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн
Доходи українських агролідерів за минулий рік зросли на 35% Доходи українських агролідерів за минулий рік зросли на 35%
Росія вивозить крадене українське зерно до Туреччини, Ізраїлю та Лівії, - розслідування Росія вивозить крадене українське зерно до Туреччини, Ізраїлю та Лівії, - розслідування
Голод і продовольча криза: Африці бракує Голод і продовольча криза: Африці бракує "безкоштовного" зерна із Росії