USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Наскільки реально, що "зернова угода" буде працювати без Росії: Пояснення Української зернової асоціації

За півтора року повномасштабного вторгнення Україна дуже потужно розвинула шляхи експорту
корабель з зерном
Джерело: відкриті джерела

Президент Української зернової асоціації Микола Горбачов заявив, що зернова угода без участі Російської Федерації працюватиме. Таку думку Горбачов висловив в ефірі UWN.

Як зауважив президент зернової асоціації, у Чорному морі Туреччина має найпотужнішим флот й достатню кількість воєнних кораблів. 

"Перше вирішення (ситуації з роботою зернового коридору, - ред.) сугубо технічне зі сторони Туреччини, якщо вони нададуть свої балкери, щоб завантажувати нашим українським зерном, в них їх в достатній кількості є. Я не думаю, що Росія буде атакувати турецький флот", - вважає експерт. 

За словами Миколи Горбачова, у разі, якщо західні союзники надали б Україні декілька F-16, то Україна мала б змогу перекрити Чорне море й самостійно забезпечувала безпеку суднопласту. 

Наступний варіант вирішення питання полягає у політичній площині. 

Новини за темою: П'ять країн проситимуть Євросоюз продовжити заборону на імпорт українського зерна

"Президент та прем’єр-міністр з міністрами працюють над цим. Вони зробили такий спеціальний фонд в розмірі 20 мільярдів гривень, це більше ніж 500 мільйонів доларів із цього фонду можуть компенсувати будь-які пошкодження на вантаж чи на кораблі, й на ті кораблі, які зайдуть і будуть завантажуватися після припинення дії зернової угоди", - каже президент зернової асоціації. 

Також Микола Горбачов зауважив, що за час повномасштабного вторгнення Україна потужно розвинула альтернативні шляхи експорту. 

Позиція України

Президент Володимир Зеленський заявив, що розмовляв з приводу зриву "зернової угоди" з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем.

"Тематика очевидна – це чергова російська спроба зробити зброєю голод та дестабілізацію глобального продовольчого ринку. Держава-терорист поставила під загрозу життя 400 мільйонів людей у різних країнах, які залежать від українського продовольчого експорту. Найбільш критична ситуація – в таких країнах Африки і Азії, як Сомалі, Ефіопія, Південний Судан, Ємен",  розповів український лідер.

Новини за темою: Хорватія і Литва пропонують свої порти для транспортування українського зерна

При цьому додав, що чорноморську зернову ініціативу необхідно зберегти.

"Домовились із паном Гутеррешем працювати разом і з відповідальними державами, щоб відновити продовольчу безпеку та постачання продовольства шляхами у Чорному морі",  резюмував Зеленський.

Додамо, Росія заявила про те, що продовжувати термін дії "зернової угоди", строк якої спливає 17 липня, не буде. За словами прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова, сторони не виконали вимог Москви.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція