USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Зеленський провів розмову з генсеком НАТО: Обговорили інтеграцію України та ситуацію із "зерновою угодою"

Сторони поділилися оцінками нинішньої ситуації в Чорному морі
Зеленський Столт
Президент України Володимир Зеленський на саміті НАТО у Вільнюсі
Джерело: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський 22 липня провів телефонну розмову з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Сторони обговорили низку важливих питань, включно з кроками для інтеграції України в альянс, інформується в Telegram-каналі президента.

"Обговорили реалізацію домовленостей, досягнутих під час Вільнюського саміту альянсу, а також подальші дії щодо інтеграції України в НАТО", – повідомив Зеленський.

За його словами, під час розмови вони зі Столтенбергом також поділилися оцінками нинішньої ситуації в Чорному морі та ризиків, які вона створює для глобальної продовольчої безпеки.

Крім того, під час переговорів було визначено першочергові та майбутні кроки, необхідні для розблокування та сталого функціонування чорноморського "зернового коридору".

Ситуація із зерновим коридором

Як відомо, Росія заявила про те, що продовжувати термін дії "зернової угоди", строк якої спливає 17 липня, не буде. За словами прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова, сторони не виконали вимог Москви.

Пізніше Зеленський заявив, що розмовляв з приводу зриву "зернової угоди" з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем.

"Тематика очевидна – це чергова російська спроба зробити зброєю голод та дестабілізацію глобального продовольчого ринку. Держава-терорист поставила під загрозу життя 400 мільйонів людей у різних країнах, які залежать від українського продовольчого експорту. Найбільш критична ситуація – в таких країнах Африки і Азії, як Сомалі, Ефіопія, Південний Судан, Ємен",  розповів український лідер.

На тлі загострення ситуації у чорноморському регіоні президент Української зернової асоціації Микола Горбачов заявив, що зернова угода без участі Російської Федерації працюватиме.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм
Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили
Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст