USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Голод і продовольча криза: Африці бракує "безкоштовного" зерна із Росії

20% населення Африки стикається із проблемою продовольчої безпеки
зерно

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Африканські країни потерпають від продовольчої кризи, яка загрожує мільйонам людей, а 200 тисяч тонн зерна з Росії ледве можуть прогодувати населення протягом тижня. Про це йдеться у матеріалі "Голосу Америки".

Російське зерно для Африки

У виданні зазначають, що шість африканських країн отримали від Росії 200 тисяч тонн зерна, яке російський уряд пообіцяв континенту в липні минулого року.

20 лютого російське державне інформаційне агентство ТАСС повідомило про заяву міністра сільського господарства РФ Дмитра Патрушева, мовляв, Буркіна-Фасо, Малі, Еритрея та Зімбабве отримали по 25 тисяч тонн зерна, а Центральноафриканська Республіка та Сомалі – по 50 тисяч тонн.

"Президент Росії Володимир Путін пообіцяв безплатно надати зерно шести африканським країнам у липні минулого року під час саміту за участі 17 глав і лідерів африканських держав у Санкт-Петербурзі. 26 січня Буркіна-Фасо підтвердила, що отримала 25 тисяч тонн безкоштовної пшениці з Росії. Міністр солідарності та гуманітарних дій африканської країни Нанді Соме Діалло назвала зерно "безцінним подарунком", який допоможе внутрішньо переміщеним та вразливим людям", – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що Малі, Еритрея, Сомалі, Зімбабве та Центральноафриканська Республіка також підтвердили, що вони отримали "безкоштовну пшеницю" з Росії.

Але

Африка є другим за величиною континентом у світі, що складається з 54 країн із населенням у 1,4 мільярда людей, 20% з яких стикаються з проблемою продовольчої безпеки.

"У жовтні минулого року Управління ООН з координації гуманітарних питань (OCHA) заявило, що рекордні 149 мільйонів людей в Африці стикаються з "гострою нестачею продовольства", 82% з яких перебувають "у країнах, які постраждали від конфлікту, підкреслюючи, що конфлікт й надалі є основним рушієм продовольчої кризи в Африці", – наголошується у публікаціі.

При цьому у трьох африканських країнах, які отримали безкоштовне російське зерно (Буркіна-Фасо, Малі та Центральноафриканська Республіка), у причетності до дестабілізації урядів звинувачують найманців "Вагнера".

У цих трьох країнах правлять військові хунти, яких підтримує Росія, вказують автори.

"Росія не відправляла зерно до Судану, де, як заявила 6 березня Всесвітня продовольча програма (ВПП) ООН, "назріває найбільша у світі криза голоду". Ситуація в Судані погіршується, де щонайменше 25 мільйонів людей потребують їжі. Дев'ять із десяти людей у Судані стикаються з "надзвичайним рівнем голоду" та перебувають у районах, "здебільшого недоступних" через "невпинне насильство та втручання воюючих сторін", заявили у ВПП", – йдеться у матеріалі.

У виданні додають, що з 2017 року найманці "Вагнера" підтримують воєнізоване формування Сил швидкої підтримки в їхній боротьбі проти суданської армії.

Відмова Росії від Чорноморської зернової ініціативи

Зазначається також, що рішення Росії відмовитися від Чорноморської зернової ініціативи, ухвалене після вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, поглибило кризу голоду в Африці.

"Ця угода, досягнута в липні 2022 року за посередництва ООН і Туреччини, дозволила Україні отримати доступ до заблокованих Росією чорноморських портів в обмін на угоду про мінімізацію впливу санкцій на експорт російського продовольства та добрив. У рамках Чорноморської зернової ініціативи, яка діяла лише рік, Україна відправила 33 мільйони метричних тонн зерна на світові ринки, покращивши продовольчу безпеку та ціни. Найбільше переваг від угоди отримала Африка", – зазначають автори.

Крім того, у 2022 році Сомалі отримала від України 84 тисячі тонни пшениці.

Станом же на грудень минулого року країна отримала лише 25 тисяч тонн із 50 тисяч тонн, які їм обіцяла Росія.

"За даними Всесвітньої продовольчої програми, понад 6 мільйонів людей у Сомалі терміново потребують їжі, а 1,8 мільйона дітей – недоїдають. Ситуація продовжує погіршуватися через посуху та збройний конфлікт. 200 тисяч метричних тонн зерна з Росії ледве можуть прогодувати голодне населення Африки протягом тижня", – повідомляють у виданні.

Війна в Україні була однією з головних прогнозованих причин кризи голоду в Африці, заявила ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН, – ред.) у своєму звіті за 2022 рік.

Позиція США

У публікації додають, що 27 липня минулого року в інтерв’ю російській службі "Голосу Америки" директор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі розкритикував обіцянку Путіна безкоштовно постачати російське зерно шести африканським країнам.

Кірбі сказав, що Путін і Росія винні в нестабільності цін на продовольство і що африканські країни "матимуть більше проблем із голодом і доступом до їжі та зерна".

Він також закликав Росію повернутися до Чорноморської зернової ініціативи, яка дозволяла Україні транспортувати зерно зі своїх чорноморських портів.

Раніше ми повідомляли, що Росія постачатиме зерно в Африку, щоб зміцнити вплив на континенті.

Читайте також:
Британія оцінює втрати Росії у війні проти України в 450 тисяч військових Британія оцінює втрати Росії у війні проти України в 450 тисяч військових
МЗС Італії викликало посла Росії через передачу активів італійської компанії Ariston МЗС Італії викликало посла Росії через передачу активів італійської компанії Ariston "Газпрому"
Росіяни можуть отримати тактичні переваги, поки Україна чекає допомогу від США, - ISW Росіяни можуть отримати тактичні переваги, поки Україна чекає допомогу від США, - ISW
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві