USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Росія вивозить крадене українське зерно до Туреччини, Ізраїлю та Лівії, - розслідування

Росіяни створили в окупованому Мелітополі державне підприємство, щоб забирати з окупованих земель українське збіжжя і продавати його
Судно зерно
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Створена росіянами держкомпанія лише за 2023 рік вивезла з окупованої частини Запорізької області майже 212 000 т зерна на $46 млн. Крадене українське збіжжя вивозять у Туреччину, Лівію та Ізраїль, а причетні до цього також європейські компанії, пише NGL.media з посиланням на російські експортні дані.

Росіяни створили в окупованому Мелітополі державне підприємство "Государственный зерновой оператор" (надалі – ГЗО). Ця компанія захопила більшість угідь, зернових комплексів і сільгосптехніки на окупованій частині Запорізької області.

На початку 2023 року це підприємство підпало під санкції США, пізніше санкції наклала Україна та Велика Британія. Проте, ГЗО успішно обходить ці обмеження, використовуючи для торгівлі на міжнародних ринках компанії-прокладки, з’ясували журналісти NGL.media.

Діючі під "парасолькою" ГЗО російські компанії-прокладки – "Агрогруп", "Самсон", "Тезорі Делла Терра", "Глобал Трейд" та "Женіді Груп" – потрібні для маскування. Саме з цими компаніями міжнародні покупці укладають договори про закупівлю збіжжя, що дає їм можливість у подальшому стверджувати, що безпосередньо у ГЗО вони нічого не купували. Використовуючи посередників, ГЗО додатково маскує українське походження зерна, зазначило видання.

Компанією "Агрогруп" керує Алєксєй Джуркін, який одночасно є заступником гендиректора ГЗО. Саме він розповідав, що ГЗО планує розширювати діяльність на окупованій частині Запорізької області і збільшувати відвантаження зерна. До того, як з’явитися у Мелітополі, Джуркін мешкав в Севастополі, куди приїхав після анексії Криму з російського Санкт-Петербургу.

Продавцями українського зерна на зовнішніх ринках виступають і пов’язані між собою компанії "Тезорі Делла Терра", де засновницею є Іріна Курганская, і "Самсон", де "Тезорі" має 80% у статутному капіталі. Решта 20% "Самсона" належить 50-річній Ірині Самсоновій, яка теж уже кілька років мешкає в Севастополі. В анексований Крим вона приїхала з сибірського Красноярська, звідки родом і Курганская.

Хоча "Тезорі Делла Терра" зареєстрували лише у вересні 2023 року, але уже до кінця року, згідно з митними даними, ця компанія взяла участь у вивезенні понад 18 000 т зерна. Збіжжя завантажують у порту "Кавказ", який розташований у Керченській протоці, – на міжнародно визнаній території Росії, у Краснодарському краї. Це дає можливість вказувати у митних документах "країна походження зерна – Росія", йдеться у матеріалі.

Найбільшим покупцем зерна у російських компаній, де ГЗО є декларантом, а часто й експортером, є турецька компанія Trans World Agro Tarim Ihracat Ithalat Limited Sirketi (Trans World Agro). Йдеться про майже 134 000 т збіжжя вартістю $28,6 млн.

Trans World Agro була створена у грудні 2022 року громадянином Ізраїлю Леоном Мейсом (Leon Mase), а директором цієї формально турецької компанії став українець Леонід Пашковський. На другому місці серед покупців українського зерна, за даними митних декларацій, є компанія Daliland Alliance Ltd, зареєстрована на Маршалових островах. На третьому місці за обсягами – швейцарська компанія Vivalon AG, причетність якої до вивозу українського зерна уже зацікавила найвпливовішу швейцарську газету Neue Zürcher Zeitung, пише видання.

Минулого року суд наклав арешт на п'ять морських суден, які причетні до перевезення через окупований Крим награбованого українського зерна. За оцінками SeaKrime, у минулому році з окупованої частини України було вивезено щонайменше 2 млн тонн зерна. Ця оцінка ґрунтується, зокрема, на даних сервісу NASA Harvest, який з допомогою супутникових фото аналізує посівні площі та урожайність. Це суттєво менше оцінки Центру національного спротиву у 4,8 млн тонн вкраденого зерна у 2023 році. Така суттєва різниця в оцінках пояснюється як уже згаданою складністю у виявленні всіх фактів вивозу зерна, так і тим, що частина вивезеного минулого року зерна могла бути ще з урожаю 2022 року.

Читайте також:
За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів
Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів