USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Гривня зміцнюється: У Нацбанку пояснили, як новини про контрнаступ впливають на національну валюту

Василь Фурман  Член Ради Національного банку України
Василь Фурман, член Ради Національного банку України в ефірі UWN
Джерело: UWN YouTube

Новини про контрнаступ та успіхи українських військових на фронті позитивно впливають на курс гривні. Про це в ефірі UWN розповів член Ради Національного банку Василь Фурман. 

Експерт визначив декілька факторів, які мають позитивний вплив на зміцнення національної валюти. Серед них Василь Фурман зазначив й новини щодо контрнаступальних дій українських військових на сході. 

"Курс гривні залежить також від успішних дій наших військових на сході. Ми маємо сьогодні стабільно працюючий фінансовий ринок, макроекономічну стабільність, стабільну гривню. Зрозуміло, що й це (контрнаступ, – ред.) – один з ключових факторів", – наголосив експерт. 

Новини за темою: ПриватБанк заявив, що купує долари будь-яких років випуску

Серед інших факторів, які позитивно впливають на зміцнення гривні, Василь Фурман називає:

  • Міжнародну фінансову допомогу. Україна вже отримала більше ніж 20 млрд доларів в цьому році, планово маємо отримати 42 млрд доларів.
  • Дії Національного банку по стабілізації ситуації на валютному ринку.
  • Покращення інфляційних де девальваційних очікувань українців.
  • Стабільну роботу бізнесу.

"Ми повинні завдячувати бізнесу, який надійно тримає економічну оборону, працює й розвивається. Це цілий ряд чинників, які впливають на українську гривню", – підсумував експерт. 

Курс гривні

Український уряд нещодавно покращив прогноз щодо курсу гривні до долара у 2023 році. Курс гривні у бюджеті закладено на рівні 42,2 грн/дол., а на кінець 2023 року – 45,8 грн/дол. 

Нині Національний банк України проводить політику керованого плаваючого обмінного курсу. Це означає, що обмінний курс гривні до долара може коливатися в заздалегідь визначеному діапазоні.

Коли війна закінчиться, ймовірно, що ця тенденція продовжиться і долар залишиться слабшим, ніж був до початку війни.

Читайте також:
Нацбанк пропонує спростити обмін пошкоджених банкнот гривні Нацбанк пропонує спростити обмін пошкоджених банкнот гривні
НБУ має намір змінити правила банківської таємниці, дозволивши держорганам отримувати інформацію про рахунки НБУ має намір змінити правила банківської таємниці, дозволивши держорганам отримувати інформацію про рахунки
The Banker визнав Пишного найкращим головою центрального банку 2024 року в Європі та світі The Banker визнав Пишного найкращим головою центрального банку 2024 року в Європі та світі
Яким для банків був 2023 рік і яким буде 2024-й? Велике інтерв'ю з президентом АУБ Андрієм Дубасом Яким для банків був 2023 рік і яким буде 2024-й? Велике інтерв'ю з президентом АУБ Андрієм Дубасом