USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Нацбанк пропонує спростити обмін пошкоджених банкнот гривні

Для цього стартувало громадське обговорення, пропозиції до якого прийматимуть до 29 березня
гривня
Банкнота номіналом 100 грн
Джерело: відкриті джерела

Національний банк України пропонує для громадського обговорення зміни до Правил визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних та обігових монет національної валюти України. Про це повідомили в пресслужбі регулятора.

"Це пов’язано з необхідністю приведення окремих вимог Правил у відповідність до норм ЗУ "Про Національний банк України", що набрали чинності з 1 січня 2024 року", – пояснили в НБУ.

Тому передбачається:

  • уточнити визначення окремих термінів та ввести нові;
  • спростити порядок обміну Нацбанком громадянам банкнот, які втратили платіжні ознаки внаслідок пожежі, катастрофи, іншого нещасного випадку чи стихії, а також побутового пошкодження;
  • уточнити вимоги щодо дій з банкнотами, пошкодженими під час надзвичайного режиму. Нацбанк має здійснювати обмін банкнот, визнаних пошкодженими під час надзвичайного режиму, за результатами проведених досліджень, на підставі рішення чи ухвали суду;
  • удосконалити норми щодо проведення Національним банком навчальних заходів з питань визначення справжності та платіжності грошових знаків національної валюти для працівників банків, небанківських фінансових установ, національного оператора поштового зв’язку, інкасаторських компаній, компаній з оброблення готівки, інших юридичних осіб.

Зауваження та пропозиції до проєкту постанови прийматимуть до 29 березня включно.

Обмін пошкоджених доларів

Разом з тим з жовтня минулого року Національний банк України зобов'язав усі банки, які обмінюють пошкоджені купюри доларів на нові (інкасо), вказувати вартість та строки обміну. Крім того, для обміну доведеться сплатити комісію. Така послуга коштує від 7% до 50% від суми.

Обмін пошкоджених чи пом’ятих доларів викликав деякі занепокоєння серед громадян, бо не всі обмінні пункти і банки погоджувалися їх прийняти. Однак, відповідно до постанови НБУ, банки та обмінні пункти повинні приймати зношені банкноти.

Влітку 2023 року регулятор прибрав поняття "зношені банкноти". Залишилося лише поняття "банкноти, які мають ознаки сильного зношення". Тобто обмінні пункти і банки зобов’язані обмінювати банкноти, які українці звикли називати зношеними.

Відкрите тестування е-гривні

Також у планах Нацбанку вже цього року провести відкрите тестування е-гривні, до якого зможуть долучитися всі охочі.

Як розповів директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Нацбанку Андрій Поддєрьогін, усі платіжні операції з е-гривною під час тестування відбуватимуться на єдиній технологічній платформі, оператором якої буде Національний банк.

Е-гривня – це електронна форма грошової одиниці України, емітентом якої є Національний банк. Ключове призначення е-гривні, на думку регулятора, – ефективно виконувати всі функції грошей, доповнюючи готівкову та безготівкову форми гривні.

Перше тестування е-гривні провели 2018 року, однак тоді тест був закритим. Другий етап, який має стартувати в другій половині цього року, буде відкритим.

Читайте також:
Україна може відмовитися від прив'язки гривні до долара, – НБУ Україна може відмовитися від прив'язки гривні до долара, – НБУ
Відкрите тестування е-гривні планують провести у 2024 році. Приєднатися зможуть усі, – НБУ Відкрите тестування е-гривні планують провести у 2024 році. Приєднатися зможуть усі, – НБУ
НБУ має намір змінити правила банківської таємниці, дозволивши держорганам отримувати інформацію про рахунки НБУ має намір змінити правила банківської таємниці, дозволивши держорганам отримувати інформацію про рахунки
В Україні за 2023 рік кількість мільйонерів зросла на понад 2,8 тис. осіб В Україні за 2023 рік кількість мільйонерів зросла на понад 2,8 тис. осіб