USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

The Banker визнав Пишного найкращим головою центрального банку 2024 року в Європі та світі

Верховна Рада призначила Андрія Пишного головою Нацбанку 7 жовтня 2022 року
Андрій Пишний
Андрій Пишний
Джерело: Нацбанк

Керівник Національного банку України Андрій Пишний став найкращим головою центрального банку 2024 року в Європі та світі за версією британського фінансового видання The Banker.

Зазначається, що видання щорічно присуджує нагороду The Banker Central Banker of the Year керівникам центробанків, яким найкраще вдалося стабілізувати економіку своєї країни та стимулювати її зростання.

"Пишний очолив інноваційний проєкт під влучною назвою Power Banking, який дозволяє більш ніж 2375 банківським відділенням надавати основні фінансові послуги населенню навіть під час тривалих відключень електроенергії", – кажуть у виданні.

Але, як зазначають у The Banker, найбільше виділяється надзвичайна економічна стійкість України. Серед ключових досягнень Національного банку України видання називає:

  • Зростання довіри до гривні. За даними НБУ, строкові вклади фізичних осіб у нацвалюті за 11 місяців 2023 року зросли на 28%; 
  • Внутрішній борговий ринок відновився зі зростанням обсягу кредитів на 98% відносно 2022 року;
  • За 11 місяців 2023 року інфляція впала з 26,6% до 5,1%.

"У жовтні 2023 року НБУ успішно перейшов від фіксованого курсу до керованої гнучкості обмінного курсу. Після переходу, за словами представників центрального банку, різниця між готівковими та безготівковими курсами зменшилася до 3%. Для порівняння, на початку року він становив 10%, а в травні минулого року – 25%", – йдеться у матеріалі.

Також у публікації пишуть, що, за даними центрального банку, Андрій Пишний відіграв важливу роль у досягненні такої стабільності і брав участь у конструктивному діалозі з ключовими партнерами в Україні, такими як Міністерство фінансів, а також із Міжнародним валютним фондом (МВФ).  

"У 2023 році НБУ відмовився від монетарного фінансування бюджету (на відміну від 400 млрд гривень [10,8 млрд доларів] у 2022 році). Тісно співпрацюючи з Міністерством фінансів, він використав інструменти для успішного пожвавлення внутрішніх запозичень", – уточнюють автори.

Додається, що центральний банк також відзначає роль активної участі та особистої комунікації голови Нацбанку в тому, що МВФ схвалив моніторинг програми за участю Ради директорів для України в умовах повномасштабної війни. Після успішного впровадження програми Міжнародний валютний фонд схвалив програму розширеного фінансування (EFF), яка закладає підґрунтя для отримання більшої фінансової підтримки від інших партнерів.

"Для мене честь отримати цю нагороду. Це міжнародне визнання, яке слід сприймати насамперед як чергове підтвердження спроможності України та українського народу. Нашої здатності гідно долати виклики повномасштабної війни. Це величезний привілей і відповідальність: очолювати команду професіоналів НБУ і робити наш внесок у стійкість країни в часи жорстоких випробувань", – сказав Андрій Пишний.

Також, як додали в Нацбанку, в умовах повномасштабної війни фінустанова вже другий рік поспіль постійно розробляє та впроваджує вивірені та глибоко проаналізовані рішення, які дають змогу забезпечувати стабільність та безперебійну роботу фінансової системи країни.

Що відомо про Андрія Пишного?

За даними видання Forbes, Андрій Пишний народився 26 жовтня 1974 року в селі Доброводи Збаразького району Тернопільської області.

У 1991–1996 рр. навчався на юридичному факультеті Чернівецького університету. Після навчання у 1996–2000 рр. залишався в ньому викладачем-стажистом та асистентом кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права.

У травні 2007 року призначений заступником секретаря РНБО, а 7 жовтня 2022 року Верховна Рада України підтримала обрання Андрія Пишного головою Національного банку України.

Раніше ми повідомляли, що НБУ пом’якшує обмеження для населення та бізнесу. Зазначалося, що нововведення запроваджені з метою полегшення доступу громадян до грошової допомоги.

Читайте також:
Нацбанк пропонує спростити обмін пошкоджених банкнот гривні Нацбанк пропонує спростити обмін пошкоджених банкнот гривні
НБУ має намір змінити правила банківської таємниці, дозволивши держорганам отримувати інформацію про рахунки НБУ має намір змінити правила банківської таємниці, дозволивши держорганам отримувати інформацію про рахунки
Яким для банків був 2023 рік і яким буде 2024-й? Велике інтерв'ю з президентом АУБ Андрієм Дубасом Яким для банків був 2023 рік і яким буде 2024-й? Велике інтерв'ю з президентом АУБ Андрієм Дубасом
НБУ анонсував зростання цін на пальне НБУ анонсував зростання цін на пальне